Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası Başkanlığına Atandı! İlk Kadın Başkan Olarak Tarihe Geçti!

Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası Başkanlığına Atandı! İlk Kadın Başkan Olarak Tarihe Geçti!

Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası Başkanlığına atanan isim oldu. Görevi Şahap Kavcıoğlu’ndan devralırken teşekkür etti. Hafize Gaye Erkan kimdir? Kaç yaşında ve nerelidir? İşte haberin detayları…

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Yeni kabine listesinin açıklanmasının hemen ardından atamalar gerçekleşmeye başladı. Resmi Gazetede yayınlanan kararda Merkez Bankası için seçilen başkan Dr. Hafize Gaye Erkan oldu. Görevi devralırken eski Merkez Başkanı Şahap Kavcıoğlu’na teşekkür ederek,“Zorlu bir süreci ekibinizle yürüttünüz. Güzel emekleriniz için teşekkür ediyoruz. Hem ülkemiz adına hem de Merkez Bankası'nın çalışanları adına bu desteğinizi, emeğinizi ve hizmetlerinizi her zaman minnetle hatırlayacağımı bilmenizi isterim” ifadesinde bulundu. Sözlerine devam eden Erkan, “Cumhurbaşkanımıza da bu göreve, ülke ve vatanımız adına beni layık gördükleri için çok teşekkür ediyorum. Minnettarım, onur duydum” dedi.

1 Yılda Merkez Bankasına Getirilen 5. Kişi Oldu!

Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası’nın başına getirilen ilk kadın başkan oldu. Erkan, ABD’de bulunan çok uluslu yatırım bankası olan ‘Goldman Sachs’ta idari müdür olarak görev almıştı. 2014-2021 yılları arasında ise First Republic Bank’te Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalıştığı yerde eşi ise CEO olarak görev almıştı. Financial Times dergisi ise Erkan'ın faiz artırım kararı almasının beklendiğine dikkat çekti.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baskısıyla iki yıl önce faiz oranlarının yüzde 19'dan yüzde 8,5'e düşmesinin enflasyonist krize neden olduğunu iddia eden Financial Times; Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı, Cevdet Yılmaz'ın Başkan Yardımcısı ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olmasının yatırımcılar nezdinde daha güvenilir bir sonuç ortaya çıkarabileceğine değindi. Ancak eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görevinden alınıp, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı'na getirilmesi ile Erdoğan'ın ekonomi politikalarının her an eski haline dönebileceğinin işareti olduğunu vurguladı.

Financial Times: Erkan’ın Faiz Oranlarında Artışa Gitmesi Bekleniyor!

Gündemde yer alan haberler arasında Financial Times, Erkan’ın faiz oranlarında artışa gideceği yönünde beklenti olduğunu vurguladı. Bloomberg’de Beril Akman’ın yazısında Erkan’ın atanmasının geleneksel para politikalarına dönüleceğine dair bir işaret olduğuna değindi. Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası’nda ilk kadın başkan olarak tarihe geçti.

Hafize Gaye Erkan Kimdir?

Hafize Gaye Erkan, 1982 yılında Elazığ'da dünyaya geldi. Babası makine mühendisi, annesi matematik öğretmenidir. Erkan, İstanbul Erkek Lisesini ikincilikle bitirerek üniversite sınavında derece yapmıştır. 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne 26'ncı olarak girdi. Bölümünü birinci olarak tamamlayan Erkan, Princeton Üniversitesinden kabul edildi.

Yurt dışına taşınarak 9 önemli üniversiteden burs teklifi aldı. Tercihini Princeton'dan yana kullanan Erkan, Princeton'da doktora yaptığı sırada 2 yıllık programı 1 yılda bitiren ilk ilk öğrenci oldu. Bu sayede "En Genç Finans Profesörü" unvanını elde etti. Ardından Harvard Business School'da yönetim bilimleri ile Standford üniversitesinde liderlik üzerine eğitim programını tamamladı. ABD'de finans alanında çalışmaya başlayan Erkan, eğitimini tamamlaması üzerine Goldman Sachsda 2005 yılında işe başladı. Burada 9 yıl çalışmasının ardından yönetici olarak First Republic Bank'da çalışmaya başladı.

Finans danışmanlığı şirketlerinde ve bankada üst düzey yönetici olarak çalışmış olan Erkan, Ekonomi dergilerinde dikkat çekerek genç ekonomistler arasında gösterildi. Bankada çalıştığı sırada bankanın fonlarını 10 kata kadar büyümesinde yardımcı oldu. Aynı zamanda ABD'de bulunan mücevher şirketi Tiffany & Co'da iki yıl yönetim kurulunda üyelik yaptı. Marsh Mc Lennan firmasında yönetim kurulu üyesi olarak yer aldı. 2023 yılı  Merkez Bankası'na atanan ilk kadın başkan oldu. 

hafize-gaye-erkan-3y7r.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler