TCMB Başkanı Erkan, Basın Toplantısında 3. Enflasyon Raporunu Açıkladı!

TCMB Başkanı Erkan, Basın Toplantısında 3. Enflasyon Raporunu Açıkladı!

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, 3. Enflasyon raporuna dair açıklamalarda bulundu. Tahmini verilerle birlikte enflasyon oranlarının yıl bazında seyrini paylaştı.

Merkez Bankası bugün düzenlediği toplantıda yılın 3. enflasyon raporuna dair açıklamalar yaptı. Açıklamalardan sonra TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

MERKEZ BANKASI 2023 ENFLASYONA DAİR DEĞERLENDİRMELERİ PAYLAŞTI

Erkan, "Enflasyona dair değerlendirmemizi paylaşacağım. Sonrasında para politikası stratejimizi ve orta vadeli enflasyon tahminlerimizi sunmak istiyorum."

"Küresel büyüme zayıf seyrine devam etmektedir. Türkiye'nin ihracat yaptığı 110 ülkenin büyüme oranları ve ihracatımızdaki payları kullanılarak oluşturulan küresel büyüme endeksi bir önceki rapor dönemine göre kayda değer bir değişim göstermemiştir."

"2022 yılı ile kıyaslandığında dış talep yıllık bazda yavaşlamaktadır. Çin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,8 oranında büyümüştür. Bu büyüme beklentilerin altında kalmış ve ilk çeyreğe göre önemli  bir yavaşlamaya işaret etmiştir."

"Küresel büyümenin de katkısıyla emtia fiyatları ve arz koşullarındaki olumlu görünüm bu rapor döneminde de devam ediyor."

"Emtia Ana Endeksi bir önceki yıla göre yüzde 18,3 oranına gerilemekle birlikte uzun dönem ortalamalarının üzerindedir."

"Sanayi üretimi zayıf seyrederken talep koşullarının daha fazla yansıtan hizmet sektörü gücünü koruyor"

"Küresel Hizmet Piyama Endeksi yılın ikinci çeyreğinde artarak yüzde 54,9 düzeyine ulaşmış ve eşit değer üzerindeki seyrini sürdürmüştür." 

ERKAN: ENFLASYON GELİŞMİŞ ÜLKELERDE HEDEFİN ÜZERİNDE 

Erkan, enflasyona dair açıklamalarında, "Enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 58, 2024 yıl sonunda yüzde 33, 2025 yıl sonunda yüzde 15,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi. Yıl sonu içindeki enflasyon tahminlerini güncelleyen Erkan, bir önceki toplantıda bu yıl sonu için yüzde 22 olarak açıklanan enflasyon oranı yüzde 58'e yükseldiğini belirtti. 2024 yılı için tahmini olarak enflasyon yüzde 33, 2025 yılı için yüzde 15 olarak belirlendi. 

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Temel amacımız fiyat istikrarıdır. Enflasyonu düşürmek için parasal sıkılaştırma dönemine başladık, gerektiği zaman, gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendireceğiz. Fiyat istikrarı doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldık ve almaya devam edeceğiz." dedi.

"ENFLASYON KISA VADELİ YÜKSELİŞ GÖSTERECEK"

"Enflasyon kısa vadede geçici bir yükseliş gösterecektir. 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini dikkatle oluşturuyoruz. Faiz artırım kararlarımız miktarsal ve seçici kredi kararlarımızın birikimli olumlu etkilerinin bir kısmını 2023 sonunda, özellikle enflasyonun ana eğiliminde 2024 yılının ikinci çeyreğinde hissetmeye başlayacağız.

Kalıcı olarak gerileyen enflasyonu yatırımlar ve nitelikli büyüme eşlik edecektir. Kalıcı olarak gerileyen enflasyona yatırımlar ve nitelikli büyüme eşlik edecektir. Küresel büyüme zayıf seyrine devam etmektedir. 2022 yılı ile kıyaslandığında dış talep yıllık bazda yavaşlamaktadır. Euro Bölgesi'nde imalat PMI göstergesi pandemiden bu yana en düşük seviyeye gerilemiştir." 

"MERKEZ BANKALARI SIKILAŞTIRMAYA DEVAM EDİYOR"

"Emtia fiyatları ve arz koşullarındaki olumlu görünüm devam ediyor. Küresel ekonomik faaliyet sektörler arasında ayrışmaktadır. Sanayi üretimi zayıf seyrederken hizmet sektörü gücünü koruyor. Enflasyonun ve çekirdek göstergelerin yüksek seviyesi sonucu merkez bankaları parasal sıkılaştırmaya devam etmektedir. Enflasyonda pandemi sonrası yükseliş ülkeler arasında birbirine yakın zamanlarda başlamıştır" dedi.

Sözlerine devam eden Erkan, "Ülkemizde enflasyon Ekim ayındaki zirvesinden Haziran'a kadar gerilemiştir. Enflasyondaki düşüşte döviz piyasasındaki istikrar ve gerilemeye başlayan küresel emtia fiyatları etkili olmuştur. Diğer taraftan enflasyondaki ataleti yansıtan hizmet grubunun katkısı 15 puanda yatay seyretmektedir. Geniş kapsamlı gösterge seti Haziran ayında enflasyonun ana eğiliminde güçlenmeye işaret etmiştir."

"SEÇİCİ KREDİ SIKILAŞTIRMASI İÇ TALEBİ DENGELEYECEK"

"Takip ettiğimiz geniş kapsamlı gösterge seti Haziran ayında enflasyonda güçlenme işaret etmiştir. Yılın ikinci çeyreğine ilişkin veriler iktisadi faaliyette iç talebin etkili olduğunu göstermektedir. Tüketicilerin dayanıklı tüketim harcaması yapma planları ikinci çeyrekte hızla artmıştır. İç talebin seyrine ilişkin özetlediğim görünüme karşı toplam arz daha ılımlı seyretmektedir.

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında kapasite kullanım oranlarındaki düşüş afet kaynaklı olarak devam etmiştir. İç talep ve üretime ilişkin görünüm toplam talep koşullarının enflasyonist bir düzeyde seyrettiğine işaret etmektedir. Seçici kredi sıkılaştırması kararlarımızın iç talebi dengeleyeceğini öngörüyoruz.

Fiyat istikrarı sürdürülebilir büyüme için çok önemlidir. Çıktı açığının kapanması dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olacaktır. Yurt içi talebin hızlı büyümesi sonucunda ithalatımız enerji fiyatlarının 12 milyar dolara varan düşürücü etkisine rağmen 185 milyar dolara ulaşmıştır." ifadelerinde bulundu. 

MERKEZ BANKASI'NDAN ENFLASYON TAHMİNLERİ

Enflasyonun 2023 yıl sonunda %58,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun 2024 yıl sonunda %33,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun 2025 yıl sonunda %15,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler