Fed Üyesi ve Başkanı Bowman, Yüksek Enflasyon Yüzünden Faiz Artabileceğinin Sinyalini Verdi

Fed Üyesi ve Başkanı Bowman, Yüksek Enflasyon Yüzünden Faiz Artabileceğinin Sinyalini Verdi

Amerika’da bir türlü beklenen faiz indirimi gelmedi. Küresel ekonomiyi de yakından ilgilendiren faiz kararı henüz açıklanmadı. Yaz aylarında ekonomistler indirim beklese de Fed üyesinden şahin bir açıklama geldi.

ABD'deki enflasyon kalıcı olmaya devam ediyor. 2024’ün ilk iki ayında artışlar yaşadı. Enflasyon artışı, ABD üyelerinin olumsuz bakışlarına neden oldu. Federal Rezerv, erken faiz indirimlerine karşı dikkatli olmayı öne çıkarıyor.

Federal Rezerv üyesi Michelle Bowman, yıl içindeki faiz düşüşlerine ilişkin piyasa beklentilerinden ayrılarak faiz oranlarını yükseltme konusundaki düşünceleri dile getirdi. Bowman'ın endişeleri öncelikle potansiyel bir "enflasyonda geri tepme" etrafında dönüyor.

FED, HALEN ENFLASYONU İZLİYOR

Piyasa katılımcıları iki temel ekonomik göstergeyi hevesle izliyor: tüketici fiyatlarındaki yükseliş eğilimi ve Federal Rezerv'in önemli faiz oranı. Bu hafta sonu, CME Group'un Fedwatch aracından gelen tahminler, Federal Rezerv'in 1 Mayıs'ta mevcut federal fon oranını koruma olasılığının %95 olduğunu gösteriyor.

22fed.jpg

Başkan Jerome Powell da dahil olmak üzere Federal Rezerv yetkilileri, daha rahat bir parasal duruş benimsemek için daha olumlu verilerin gerekli olduğunu sürekli olarak belirtiyor.

FED ÜYELERİNDEN FAİZ YORUMU

Geçen Salı, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Mayıs ayında bir faiz indirimi öngörmede zorluğunu dile getirdi. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, Duke Üniversitesi'ndeki bir konuşmada altını çizdiği benzer bir duruşu paylaştı. Logan,

“Faiz oranlarını düşürmeyi düşünmek için çok erken olduğuna inanıyorum. Hangi ekonomik yolda olduğumuzla ilgili belirsizliğin daha fazla çözüldüğünü görmem gerekecek.”

Fed Başkanı Bowman, “temel bakış açım olmasa da, gelecekteki bir toplantıda enflasyon duraklamasında ilerlememiz ve hatta tersine dönmemiz durumunda politika oranını daha da artırmamız gerekebileceği riskini görmeye devam ediyorum” mesajını paylaştı ve ekledi;

“Politika oranımızı çok erken veya çok hızlı bir şekilde düşürmek, enflasyonda bir toparlanmaya neden olabilir ve uzun vadede enflasyonu yüzde 2'ye döndürmek için gelecekteki politika oranı artışlarını gerektirebilir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler