FED, Faiz Kararında Değişikliğe Gitmedi: Ekonomistlerin Beklentisi Gerçekleşti

FED, Faiz Kararında Değişikliğe Gitmedi: Ekonomistlerin Beklentisi Gerçekleşti

FED, faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyerek ekonomistlerin beklentilerini doğruladı. Karar, piyasalarda büyük bir sürpriz yaratmazken, ekonomistlerin geleceğe yönelik tahminleri dikkat çekiyor. FED’in kararı ve olası etkileri...

ABD merkez bankası, Eylül ayında potansiyel bir faiz indirimi sinyali verirken, son toplantısında politika oranlarını değişmeden tutmaya karar verdi.

FED, FAİZ KARARINDA DEĞİŞİKLİĞE GİTMEDİ

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, son basın toplantısında, yetkililerin Eylül ayında potansiyel bir faiz indirimi düşündüğünü söyledi. Ancak, başka bir eylemde bulunmadan önce gelecekteki enflasyonu ve ekonomik verileri değerlendireceklerini de kaydetti.

ekran-resmi-2024-08-01-10-22-00.png

JEROME POWELL, EYLÜL FAİZ DÜŞÜŞÜNÜ İMA EDİYOR

Fed Başkanı Jerome Powell, mevcut politika oranlarını değişmeden korurken uygun enflasyon verilerine bağlı olarak Eylül ayında potansiyel bir faiz indirimine işaret ediyor.

Son FOMC güncellemesine göre, ABD merkez bankası, %2 enflasyon hedefine doğru ilerlemeyi gerekçe göstererek kilit faiz oranını %5,25 ile %5,5 arasında tutmaya karar verdi. Fed Başkanı Jerome Powell, olumlu enflasyon verilerine bağlı olarak Eylül ayında bir faiz indiriminin "masada" olduğunu belirtti.

Diğer yandan Powell, herhangi bir kararın siyasi faktörlere değil, gelecekteki ekonomik göstergelere dayanacağını vurguladı. Powell, Fed'in yalnızca ekonomik istikrara odaklanarak apolitik kaldığına dair güvence verdi.

JEROME POWELL KİMDİR?

Jerome Powell, 4 Şubat 1953’te Washington, D.C.‘de doğmuş, Amerikalı ekonomist ve hukukçudur. Şu anda Amerika Birleşik Devletleri Federal Rezerv Sistemi’nin (Fed) başkanı olarak görev yapmaktadır. Powell, bu görevine 5 Şubat 2018’de başlamış olup, 2022 yılında ikinci dönem için yeniden atanmıştır.

Powell, Princeton Üniversitesi’nde siyaset bilimi lisansını tamamladıktan sonra, Georgetown Üniversitesi Hukuk Merkezi’nden hukuk doktoru derecesi (J.D.) almıştır. Kariyerine yatırım bankacılığı ve hukuk alanında başlamış, 1990’lı yıllarda ise Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı’nda görev almıştır.

Fed Başkanı olarak Powell, özellikle ABD ekonomisini etkileyen önemli para politikası kararlarında bulunmuş ve ABD’nin ekonomik büyümesi, işsizlik oranları ve enflasyon gibi temel ekonomik göstergeleri yönetmeye odaklanmıştır. Görev süresi boyunca, Powell, 2020’de patlak veren COVID-19 pandemisi sırasında Fed’in para politikasını yönetmiş ve ekonomiyi desteklemek için çeşitli önlemler almıştır. Bu dönemde faiz oranlarını düşürmüş ve büyük çaplı varlık alım programları başlatmıştır.

Powell, Cumhuriyetçi Parti’ye yakın bir isim olarak bilinmesine rağmen, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi başkanlar tarafından Fed’deki görevine atanmıştır. Ekonomide pragmatik bir yaklaşım benimseyen Powell, ekonomiyi desteklemek için esnek para politikaları uygulamakta ve finansal istikrarı sağlama konusunda dikkatli adımlar atmaktadır.

Jerome Powell, ABD ve dünya ekonomisi üzerinde büyük bir etkiye sahip olan bir figür olup, Federal Rezerv’in kararları üzerinden küresel piyasalarda önemli rol oynamaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler