EYT Müjdesi Ekonomiyi Nasıl Etkileyecek?

EYT Müjdesi Ekonomiyi Nasıl Etkileyecek?

EYT diye kısaltılan, açılımı emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen bu grup, son yıllarda en çok gündem olan olguların başında gelir. Bu grup, hak arayışlarını kararlı bir biçimde ve uzun süre devam ettirmişlerdir. Bu kararlı bekleyiş ve mücadele...

EYT diye kısaltılan, açılımı emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen bu grup, son yıllarda en çok gündem olan olguların başında gelir. Bu grup, hak arayışlarını kararlı bir biçimde ve uzun süre devam ettirmişlerdir. Bu kararlı bekleyiş ve mücadele sonunda da hak ettikleri zaferi de kazandılar. Emeklilikte yaşa takılanlar platformu sosyal medyada da aktif olarak gündem oluşturan bir gruptu. Emeklilikte yaşa takılanlar denildiği zaman akla ne gelir? 08.09.1999 yılı öncesinde işe başlayanlar, çıkan bir yasa değişikliğinden olumsuz şekilde etkilendiler. İşe girerken yaptıkları iş akdine göre kadınlarda 20, erkeklerde 25 sene hizmet süresi ve 5000 prim gün sayısı emekli olmaları için yeter koşuldu. 08.09.1999 tarihi sonrasında çıkan yasa ile bu tarihten önce işe girenleri de kapsayacak şekilde kademeli yaş şartı getirildi.

 Yasanın Geriye İşlemesi

08.09.1999 tarihinde çıkan yasanın geriye işletilerek, bu tarihten önce işe girenleri kapsaması hukuki bir uygulama sayılmamaktadır. Bu konuda pek çok hukukçu görüş birliğine sahip olmasına rağmen ekonomik kaygılar sebebiyle uzun seneler yürürlükte kaldı. Yanlış bilgilendirme nedeniyle kamuoyunda erken emeklilik şeklinde yorumlandı. Müktesebat hak olması, bu konuda yasanın düzeltilmesi talebini de beraberinde getirdi. Primini ödemiş ve yılını da doldurmuş kişilerin yaşa bakılmaksızın emekli edilmeleri EYT grubundaki kişilerin haklı talebiydi. EYT li vatandaşların net sayıları konusunda spekülatif bilgiler mevcut. 2022 Kasım ayında 1.500.000 olan bu sayının günümüzde 2.000.000’u geçtiği söylenmektedir.

Ekonomiye Olumlu Etkileri

Sigorta aktüerya hesaplarını bozacak, ülkenin kaynaklarının tüketecek gibi yanlış bilgiler de bu konuda ortaya atılmaktadır. Emekli edilecek bu vatandaşların yerine gelecek genç ve dinamik nesil, istihdam sorununu ortadan kaldıracaktır. Üretim gücünü arttıracak yeni işe alımlar hem işsizliği azaltacak hem de sosyal patlamanın da önüne geçecektir. Emeklilik sandıklarının zarar etmesi gibi bir durum da söz konusu  olamaz. Bu kişiler primlerini ödeyerek emekli olan kişilerdir. Devlet bu primleri ileride ödemek kaydıyla saklı tuttuğu için harcama kalemi olarak nitelendirilemez. EYT grubundaki pek çok kişi, kırk beş ile elli yaş aralığındadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler