
Eylül Ayının Zam Şampiyonu Belli Oldu: İşte Fiyatı En Çok Artan Ürünler
Eylül ayında en yüksek fiyat artışı öğrenci yurtlarında gerçekleşti. Yurt fiyatları, yüzde 50 oranında artarak zam şampiyonu oldu.
Eylül ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 50,4 ile öğrenci yurtlarında gerçekleşirken, en fazla düşüş yüzde 4,31 ile kişisel aksesuarlarda görüldü. TÜİK, enflasyon verilerinde tablo değişikliğine gitti.
EYLÜL AYINDA EN FAZLA FİYAT ARTIŞI VE DÜŞÜŞ HANGİ ÜRÜNLERDE YAŞANDI?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Eylül ayında tüketici fiyatları bazında en fazla fiyat artışı yüzde 50,4 ile diğer konaklama hizmetleri (öğrenci yurtları) kaleminde gerçekleşti. Üniversite eğitimi yüzde 45,27 ile ikinci sırada yer alırken, yüzde 34,25 ile yumurta üçüncü sırada geldi.
EYLÜL AYINDA EN YÜKSEK FİYAT ARTIŞI ÖĞRENCİ YURTLARINDA GERÇEKLEŞTİ
En fazla fiyat düşüşü ise yüzde 4,31 ile başka yerde sınıflandırılmamış diğer kişisel aksesuarlarda yaşandı. TÜİK, enflasyon verilerinde değişikliğe giderek, seçilmiş başlıklar yerine "Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması (COICOP)" sistemine uygun yeni tabloları paylaştı. Bu tablolar, ürünlerin hem aylık hem de yıllık fiyat değişim oranlarını içeriyor.
TÜİK VERİLERİNDEKİ GÜNCELLEMELER NELER?
TÜİK, enflasyon bülteninde yayımladığı tabloları güncelledi. Eski tabloların yerine, temel başlıkları kapsayan ve yıllık değişim oranlarını da içeren yeni veriler kamuoyuyla paylaşıldı.
EYLÜL AYINDA FİYATI EN ÇOK ARTAN VE DÜŞEN ÜRÜNLER BELLİ OLDU
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı tüketici fiyatlarına ilişkin verileri açıkladı. Bu verilere göre, en yüksek fiyat artışı yüzde 50,4 ile diğer konaklama hizmetlerinde (öğrenci yurtları) yaşandı. Üniversite eğitimi yüzde 45,27 ile ikinci sırada yer alırken, yüzde 34,25 ile yumurta üçüncü sırada yer aldı. Ayrıca, çocuk bakım hizmetleri (kreşler) yüzde 23,86, taze balık yüzde 18,65, otobüsle şehir içi yolcu taşımacılığı ise yüzde 12,74 oranında artış gösterdi.
EN YÜKSEK FİYAT DÜŞÜŞÜ KİŞİSEL AKSESUARLARDA OLDU
Geçen ay fiyatı en fazla düşen kalem ise yüzde 4,31 ile başka yerde sınıflandırılmamış diğer kişisel aksesuarlar oldu. Bunu yüzde 3,93 ile mobil telefon ve aksesuarları, yüzde 3,67 ile kahvaltılık tahıl ürünleri ve yüzde 3,36 ile hava yolu yolcu taşımacılığı takip etti.
TÜİK, enflasyon raporlarında kullandığı tablo sisteminde değişiklik yaparak, önceki aylarda kullanılan sınırlı başlıklar yerine, "Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması (COICOP)" adı altında daha kapsamlı bir tabloyu yayımladı. Bu yeni tabloda, ürünlerin aylık değişim oranları yanı sıra yıllık değişimleri de yer alıyor.


HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.