Çin Üretici ve Tüketici Endeksi Deflasyonist Baskı Görüyor

Çin Üretici ve Tüketici Endeksi Deflasyonist Baskı Görüyor

Asya ülkesinde üretici ve tüketici fiyatlarında deflasyon baskı halen devam ediyor. Çok aylık döneme bakıldığında endişeler artıyor. Diğer yandan veriler Asya piyasalarını salladı.

Çin'in tüketici fiyatları Eylül ayında sabit kalırken, fabrika kapısı fiyatları üçüncü bir ay için yıllık düşüşlerle yavaşladı. Bu da dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde daha fazla politika desteği gerektirebilecek.

Covid sonrası dengesiz toparlanmaya işaret eden yapı sürüyor. Üretici fiyatlarında düşüş eğilimi tüm hızıyla sürerken, tüketici fiyatlarının sabit kalması endişelendiriyor. Bunun sonucunda da deflasyonist riskin sürdüğünü gösteriyor.

ÇİN VERİLERİ İYİMSER TABLO ÇİZEMEDİ

Ulusal İstatistik Bürosu, haftanın son iş gününde Eylül ayı tüketici fiyat endeksini yayımladı. Yıllık bazda sabit olduğu ve Reuters anketindeki %0,2'lik bir artış için medyan tahminin altında kaldığı bildirildi. TÜFE, üç aydaki ilk yıllık artış için Ağustos ayında %0,1 oranına ulaştı.

Yapılan açıklamada, çekirdek enflasyonun (enerji ve gıda fiyatları hariç) Eylül ayında bir önceki yıla göre %0,8 arttığını söyledi. Bu artış oranı Ağustos ayında kaydedilene benzerdi.

asya-pazarinda-deflasyon-soylentisi.jpg

ASYA PAZARINDA DEFLASYON SÖYLENTİSİ

Çin'in üretici fiyat endeksi, Ağustos ayındaki %3'lük düşüşün ardından %2,4'lük bir düşüş beklentilerinden daha zayıf bir önceki yıla göre %2,5 düştü. Ancak fabrika fiyatlarındaki düşüş yedi ayın en düşük düşüşüydü.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, bunun geçen yılki yüksek gıda fiyatlarından kaynaklandığını söylese de, daha zayıf gıda fiyatları Eylül'ün tüketici fiyatları üzerinde büyük bir engeldi.

Cuma günü, resmi veriler Çin gıda fiyatlarının Eylül ayında bir önceki yıla göre toplu olarak %3.2 düştüğünü gösterdi. Küresel ekonomide halen taşların tam olarak yerine oturmadığı yorumları yapıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler