Batı Akdeniz'in İhracatı 2 Milyar Dolara Koşuyor

Batı Akdeniz'in İhracatı 2 Milyar Dolara Koşuyor

ANTALYA, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği üzerinden, ağustos sonu itibarıyla 8 aylık toplam ihracat 1 milyar 655 milyon dolara ulaşırken, 10 Eylül itibarıyla yüzde 37.5'lik artışla 1 milyar 720 milyon dolara yükseldi.

Antalya, Isparta ve Burdur illerinin bağlı olduğu BAİB üzerinden 1 Ocak-31 Ağustos tarihleri arasında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine yüzde 37.4 artışla 1 milyar 655 milyon dolara yükseldi. Ağustos ayı ihracatı ise yüzde 40.6 artışla 188 milyon doları aştı. Özellikle yaş meyve sebze sektöründe örtüaltı ürünlerin ekim ayı itibarıyla hasadına başlanılacak olması nedeniyle, ihracatın lideri olan bu sektördeki yeni ihracat sezonunun açılmasıyla, bu yıl BAİB tarihi bir rekora hazırlanıyor.

1.5 MİLYAR DOLAR PSİKOLOJİK SINIR

BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Isparta, Burdur ve Antalya illerini kapsayan BAİB'in Türkiye paralelinde ciddi bir artış yaşadığına dikkati çekti. Ağustos sonu itibarıyla 1 milyar 655 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Uzun yıllardır 1.5 milyarlık dolarlık psikolojik sınırı bu sene yaklaşık 3 aydan daha fazla bir süre öncesinde gerçekleştirerek, önemli bir başarıya imza atıldı" dedi.

İLK DEFA 2 MİLYAR DOLAR GÖRÜLECEK

10 Eylül itibarıyla ise 1 milyar 720 milyon dolar sınırını aştıklarını açıklayan Çavuşoğlu, "Bu da yine ihracatçımız için çok büyük başarı ve sevindirici bir durum. Birliğimiz şu ana kadar 2 milyar doları hiç aşamadı. Bununla ilgili tüm ihracatçılarımız yoğun bir çaba harcıyor. Öncelikli hedefimiz 2 milyar dolar sınırı aşmak ki, bunu da bu yıl içinde başaracağımıza inanıyoruz. Geçen yıl 2 milyar dolar sınırına çok yaklaşıldı, bu sene inşallah 2 milyar dolar sınırını yıl sonundan önce geçip yeni bir rekora imza atacağız" diye konuştu.

RUSYA ARTIŞA KATKI SAĞLAYACAK

Ekim ayı itibarıyla örtüaltı yeni üretim sezonuyla birlikte bu sektörün yanı sıra bazı sektörlerde hızlanma olacağını da ifade eden BAİB Başkanı Çavuşoğlu, "Bu anlamda da ihracatımızı inşallah artıracağız. Ayrıca Rusya Federasyonu'nun domates ve biber ithalatına getirdiği kısıtlamayı kaldırmış olmasının da ihracatımız üzerinde belli bir etkisi ve katkısı olacağına inanıyoruz" dedi.

İHRACATIN ÜÇ ANA SEKTÖRÜ

BAİB'in 1 Ocak-10 Eylül tarihleri arasındaki ihracat verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37.5'lik artışla gerçekleşen toplam 1 milyar 720 milyon dolarlık ihracatta ilk sırayı tarım sektörü alıyor. Bu dönemde tarım sektöründe yüzde 35.3 artış ve 801 milyon dolara yakın ihracat gerçekleşti. Tarım sektöründe ise ilk sırayı yüzde 18 artış ve 476 milyon dolara yakın ihracatla yaş meyve ve sebze sektörü alıyor. Ardından yüzde 75 artış ve 210 milyon dolarla ağaç ve orman ürünleri geliyor. Sektörel ihracatta ikinci sıradaki sanayi sektöründe yüzde 40 artış ve 585 milyon dolar ihracata ulaşıldı. Üçüncü sıradaki madencilik sektöründe ise yüzde 37 artış ve 346 milyon dolarlık ihracata ulaşıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler