Bankalardan Kredili Ürün ve Kart Kullanımına Sınırlama

Bankalardan Kredili Ürün ve Kart Kullanımına Sınırlama

Yeni ekonomi yönetimi tarafından alınan kararlar kapsamında, döviz/altın/kripto varlık alımları, kredi kapatma, nakit avans alarak faize yatırma, gereksiz transferler ve limit aşımı gibi kullanımlar kredi kartlarının kapatılmasına yol açacak.

Bankacılık sektöründe yaşanan değişim rüzgarı sonrasında, Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar'ın kredi kartları ve kredili ürünlere yönelik gelecek kısıtlamaları açıklamasıyla birlikte, bankalar harekete geçmeye başladı. Kredi kartı ve kredili ürün sınırlaması getirileceği müşterilere bildirilmeye başladı. İşte detaylar...

KREDİLİ ÜRÜNLER VE KREDİ KARTLARINA YENİ SINIRLAMA 

14 ve 28 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen seçimlerin ardından göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, para politikalarında sıkılaşma adımlarını hayata geçirirken, bankacılık işlemlerinde de değişikliklere gitme kararı aldı. Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, kredili ürün kullanımı ve özellikle kredi kartlarına yönelik yeni sınırlamaların gündemde olduğunu duyurmuştu.

Çakar, gazetecilerle yaptığı görüşmede; alınacak önlemlerin, taksit sayısı azaltma, limit kontrolü ya da faiz gibi çeşitli araçları içerebileceğini ifade etmişti. Bankalar ise bu açıklamaların ardından, müşterilerine gönderdikleri kısa mesajlarla yeni düzenlemeleri aktardı. Sınırlamalara uymayan müşterilere kart kapatma cezası uygulanacak.

BANKA TARAFINDAN GÖNDERİLEN MESAJ PANİK YARATTI

Normal şartlarda, bankaların nakit avans ve kredi kullanımlarında uyarı ekranlarında yer alan bilgiler, bu kez kısa mesaj yoluyla tüm kullanıcılara iletilerek dikkat çekti. Garanti BBVA tarafından gönderilen mesajda,

"Kredi kartınızla döviz/altın/kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limitini aşma için işlemler ile sistem dışına para çıkarılmasına yönelik işlemler nedeniyle kartınız kapatılabilir."

ifadelerine yer verildi.

NAKİT AVANS İLE FAİZE YATIRIM YAPANLARIN KARTLARI KAPATILACAK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz ay aldığı karar ile politika faizlerini artırmaya devam etse de kredi kartı azami faiz oranları 3.11'e sabitlenmişti. Ancak, mevcut mevduat faizlerinin bu seviyenin üzerinde olması, birçok kullanıcının tüm kredi kartı limitiyle nakit avans çekerek, söz konusu tutarı mevduat faizine yatırmasına neden oluyordu.

Bankalar, bu durumun tespit edilmesi halinde ilgili müşterinin tüm kredi kartı limitinin kapatılacağına yönelik dikkat çeken bir uyarı yayınladı. Şu anda kredi kartları için belirlenen sabit nakit avans oranı ise 4.42 seviyesinde bulunuyor. TCMB'nin PPK kararları ile politika faizini artırsa bile, kredi kartlarının faizleri artış göstermeyecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler