Bakan Bayraktar Duyurdu: Elektrik İhtiyacının Yüzde 25’ini Rüzgar Enerjisi Karşılayacak

Bakan Bayraktar Duyurdu: Elektrik İhtiyacının Yüzde 25’ini Rüzgar Enerjisi Karşılayacak

Türkiye, elektrik üretimi konusunda son yıllarda büyük adımlar atıyor. Hükümetin vermiş olduğu destekle beraber sıfır emisyon ile enerji üretimi başarıyla sürdürülüyor. Son olarak rüzgar enerjisi ile hedeflenen üretim belirlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’ne katıldı. Programda önemli açıklamalarda bulunan bakan temiz enerjiye dikkat çekti.

12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi, İstanbul’un Şişli ilçesinde düzenlendi. Özel bir otelde düzenlenen kongreye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank ve sektörün önde gelen isimleri katılım gösterdi.

RÜZGAR ENERJİSİ İLE HEDEF YÜZDE 25 ÜRETİM

Enerjide öncü olan Türkiye, artık kendi elektriğini üretebilecek konuma doğru ilerliyor. Enerjinin bir kısmı yerli üreticiler tarafından karşılanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’da, rüzgar enerjisi hakkında şunları söyledi;

Ülkemizde rüzgar enerjisi sektörü, uygulama kabiliyeti, insan kaynağı, ulaştığı ölçek ekonomisi ile hatırı sayılır bir konuma geldi. 11 bin 609 MW kurulu güce ve yıllık yaklaşık 2 milyar euro ciroya sahip sektör ülkemiz elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 11'ini karşılıyor.

Rüzgar enerjisinin toplam üretimdeki payına dair dünya ortalaması ise yüzde 7,5 yani ülkemizde mevcut kullandığımız potansiyel dünya ortalamasından daha fazla. Bu nedenle 20 yıl sonra yüzde 10'luk bu oranı arttırmayı ve elektrik ihtiyacımızın %25'lik kısmını rüzgar enerjisinden karşılamayı hedefliyoruz.

RÜZGAR ENERJİSİNİN POTANSİYELİ ARTIYOR

Güncellenen atlas verilerine göre rüzgar potansiyelimizin mevcut teknoloji ve şartlarda yaklaşık 100 bin MW olduğunu rüzgâr türbini teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde ise 150 bin MW seviyelerine kadar çıkabileceğini öngörüyoruz. Bu potansiyel mevcut kurulu gücümüzü göz önünde bulundurduğumuzda ilave yaklaşık 140 bin MW'lık kapasite anlamına geliyor. Bu miktar günümüz rakamları ile 140 Milyar dolarlık bir yatırıma tekabül ediyor.

Türkiye rüzgâr türbinlerinde yüksek oranda ithalata bağımlı bir ülkeydi. Uyguladığımız teşvik mekanizmalarıyla sadece yenilenebilir kaynakların kurulu gücü artırılmamış, aynı zamanda yenilenebilir enerji teknolojilerinde kullanılan birçok aksam, ekipman ülkemizde üretilmeye başlanmıştır. Böylece tedarik zinciri için gerekli alt yapının oluşturulmasına, ülkemiz enerji sektöründe dışa bağımlılığın azaltılmasına, istihdam artışının sağlanmasına ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artmasına katkı yapmış olduk.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler