Avrupa Merkez Bankası, 5 Yıl Aradan Sonra Faizi İndirdi

Avrupa Merkez Bankası, 5 Yıl Aradan Sonra Faizi İndirdi

Enflasyondaki düşüşün ardından Avrupa Merkez Bankası’ndan ilk faiz indirimi geldi. 2019 yılından bu yana Avrupa’da bir ilk gerçekleşti. Hafta içi gelen bu haber pozitif karşılandı.

Avrupa Merkez Bankası’nın kilit oranı, Eylül 2023'ten bu yana durduğu %4’lük faiz rekordan sonra geldi. Yüzde 25 indirime giden AMB, faizi %3,75’e çekti. Merkez bankası yönetim konseyinden yapılan açıklamaya göre,

“Enflasyon görünümünün, altta yatan enflasyonun dinamiklerinin ve para politikası iletiminin gücünün güncellenmiş bir değerlendirmesine dayanarak, dokuz aylık faiz oranlarını sabit tuttuktan sonra para politikası kısıtlamasının derecesini ılımlı koymak artık uygun.”

AMB’DEN YÜZDE 25 FAİZ İNDİRİMİ

5 yıllık sıkılaşmanın ardından Avrupa Merkez Bankası, Haziran ayında faiz indirimi gerçekleştirdi. AMB’nin Haziran toplantısında 25 baz puanlık faiz indiriminde para piyasaları tam olarak fiyatlandırılmıştı. Bu, mevduat tesisinin negatif bölgede olduğu bir dönem olan Eylül 2019'dan bu yana ilk indirim.

FED FAİZ İNDİRECEK Mİ?

AMB'nin faiz indirimi kararı ABD Merkez Bankası’nın önüne geçiyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sürekli enflasyon nedeniyle oranları düşürmekte Federal Rezerv, daha yavaş kaldığı görülüyor. Buna karşılık, Kanada mevcut döngüde faiz oranlarını düşüren ilk G7 ülkesi oldu ve bu hareketi Çarşamba günü yaptı. Ek olarak, İsveç ve İsviçre'deki merkez bankaları bu yıl kendi faiz indirimlerini çoktan açıkladılar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler