ATSO'yu pandemi de durduramadı

ATSO'yu pandemi de durduramadı

ATSO, pandemi etkisi altında geçen 2020'de, yoğun bir faaliyet dönemini geride bıraktı. Faaliyetlerinin önemli kısmını dijital platformlara taşıyan ATSO'nun yeni açılan firmalarla üye sayısı 50 bine yaklaşırken yabancı sermayeli üye sayısı da 4 bini aştı.

Pandemi döneminde dijital dönüşüm çalışmalarına hız veren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) online hizmetleri büyük ilgi gördü. Üyelerin talep ettiği 25 bine yakın belge online olarak verildi. Eğitim faaliyetleri online platformlara taşındı, düzenlenen 24 online eğitim ve seminerlerden binlerce katılımcı faydalandı. Yeni uluslararası işbirlikleri ve sanal heyet organizasyonları ile ATSO ihracat kümeleri dünyanın dört bir yanında yeni pazarlara ulaştı, ticari istihbarat desteği ile dış ticaretlerini güvenle gerçekleştirdi.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, pandemi gölgesindeki 2020'nin, oda çalışmaları açısından son derece yoğun geçtiğini aktardı. Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti:

“Pandemi süreci tüm dünya ile birlikte hem sosyal hayatımızı hem de kent ekonomisini son derece olumsuz etkiledi. Antalya'nın en köklü kurumlarından olan ATSO, yönetimiyle, meclisi, meslek komiteleri ve tüm çalışanlarıyla, kentin tüm kurumlarıyla işbirliği içerisinde bu süreçte üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek üzere, olağan çalışma dönemlerinin de üzerinde bir performansla son derece yoğun bir çalışma temposu ile 2020 yılını kapattı. Pandemi ile mücadele sürecinde etkin rol alan odamız, üyelerimizin sorunlarının giderilmesi, taleplerinin karşılanması, istihdamın korunması noktasında da özel sektör ile kamu arasında güçlü bir köprü oldu. Diğer taraftan odanın rutin işleri de artarak devam etti."   

ÜYE SAYISI 50 BİN SINIRINDA

"Pandemi sürecine rağmen girişimcilerin Antalya ekonomisine güvenlerinin sürdüğünün en güçlü göstergesi yeni üye kayıt sayılarımız oldu. 2020 yılında 4 bin 605 yeni şirket kaydı yaptık. Bu dönemde 1594 üyemiz de faaliyetlerine son verdi. Böylece toplam üye sayımız 49 bin 634'e ulaştı. 2020 yılında en çok inşaat faaliyetlerinde yeni üye kazandık. Bu dönemde inşaat faaliyetlerine 578 yeni firma kaydolurken bu sektörü, 267 firma ile tarımsal ürünlerin ticareti ve 263 firma ile toptan ve perakende gıda dağıtımı ve pazarlaması takip etti."

YABANCI YATIRIMCININ CAZİBE MERKEZİ

"Antalya, Türkiye'de İstanbul'dan sonra en fazla yabancı yatırımcıya sahip olan kent unvanını 2020'de de sürdürdü. Pandemi sürecinde de Antalya'ya yabancı yatırımcıların ilgisi devam etti. 2020 yılında Antalya'da 449 yeni yabancı yatırımcı faaliyete başladı ve böylece ATSO'ya kayıtlı toplam yabancı yatırımcı sayımız 4 bin 197 oldu. 2020 yılında en çok yabancı yatırımcıyı İran'dan aldık. Bu süreçte İran sermayesi ortaklı 82 firma odamıza kayıt olurken, Rusya'dan 63, Almanya'dan 55 yeni yabancı yatırımcı Antalya'da faaliyetlerine başladı."

YABANCI YATIRIMCI GÜVENİ

Yabancı yatırımcıların Antalya'da yatırım yaptığı sektörlerle ilgili de bilgi veren Davut Çetin, “Bu dönemde en çok inşaat faaliyetleri, tarımsal ürünlerin ticareti ve gayrimenkul faaliyetleri sektörlerinde yatırım yapıldı. Bu 3 sektörde de 33'er yeni firma ticaret hayatına başladı. Bu 3 sektörün dışında restoran, yiyecek içecek ve eğlence hizmetleri sektöründe 27, bilişim sektörüne de 25 yeni yabancı yatırımcı şirket açılığı gerçekleştirdi" diye konuştu.

20 BİNİ AŞKIN ONLİNE BELGE İMZALANDI

Pandemi döneminde ATSO olarak dijital dönüşüm çalışmalarına hız verdiklerini kaydeden Başkan Çetin, “2017 yılında Türkiye'de online belge vermeye başlayan ilk oda olmuştuk. Bu çalışmalarımız üyemizden de karşılık gördü ve 2020 yılında toplam 23 bin 536 online belge sayısına ulaştık. 4 yıl önce başlattığımız e-ATSO çalışmalarımızın meyvelerini üyemize uzaktan hizmet alma imkânı sunarak toplamaya başladık" dedi.


atso-pandemietkisi-altinda-gecen-2020de-yogun-bir-faaliyet-donemini-geride-birakti-faaliyetlerinin-onemli-kismini-dijital-platformlara-tasiyan-atsonun-yeni-acilan-firmalarlauye-sayisi-50-bine-yaklasirken-yabanci-sermayeli-uye-sayisi-da-4-bini-asti.jpg


İHRACATÇIMIZ YENİ PAZARLARA AÇILDI

2020 yılında ATSO olarak sundukları birçok hizmeti de online platformlara taşıdıklarını belirten Başkan Çetin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"ATSO olarak Türkiye'nin tüm odalarına örnek gösteren 'İhracat Kümesi' çalışmalarımızı dijital platformlara taşıdık. Kurduğumuz yeni işbirliği ağlarının da katkısı ile ihracatçılarımızı hedef pazarlardaki muhataplarıyla online platformlarda biraraya getirdik. Gün içerisinde 5 görüşme yapabilecek bir ihracatçımız online platformların da desteğiyle bu sayıyı ikiye katlayabildi. Üyelerimiz dış ticaret istihbarat hizmetlerimizin de desteğiyle güvenle ihracat ve ithalat yapabildi.

2020 yılında AB Bilgi Merkezimizin yaptığı 5 online etkinliğe 584 kişi katıldı. İklim değişikliği, Avrupa Kobi Haftası etkinlikleri ve AB ve Türkiye'de tarım oturumları büyük ilgi gördü. Bununla birlikte Avrupa İşletmeler Ağı, ATSO Dış Ticaret Kulübü gibi alanlarda 8 farklı etkinlik düzenledik. Katılan üyelerimizi Latin Amerika'dan Finlandiya'ya farklı coğrafyalardan sektör temsilcileri ile buluşturduk. Bu çalışmalarımız yeni yılda da tüm hızıyla sürecek."

BİNLERCE ÜYE VE ÇALIŞANI EĞİTİMLERE, SEMİNERLERE KATILDI

"Eğitim ve seminer faaliyetlerimiz de online platformlarda devam etti. Sürecin de etkisi ile hijyen eğitimlerimiz önem verdiğimiz konuların başında geldi. Ancak bu dönemde sadece hijyen duyarlılığımız değil iş yapma biçimlerimiz de değişti. Pandemi sürecinde evinden çıkmayan üyelerimiz ve çalışanlarımız eğitimlerimize ve etkinliklerimize online platformlardan yoğun katılım sağladı. 2020 yılında 60 eğitim düzenledik, bunun 24'ü online oldu. Eğitimlerimize toplam 2 bin 794 kişi katıldı. Ayrıca nitelikli konuşmacıların katılımları ile düzenlediğimiz seminerler yoğun ilgi gördü. Böylece toplamda 3 bin düzeyinde üyemize ve çalışanına online platformlarda dokunma imkânımız oldu."

DÖNÜŞÜMÜ BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ

"Türkiye'nin ilk mesleki sertifikasyon merkezi olan ATSO MESEM'de 21 yeterlilik sınavı gerçekleştirdik. 2020 yılında 340 kişi mesleki yeterlilik düzeylerini gösteren ve uluslararası geçerliliği olan belgelerine kavuşmuş oldu. Pandeminin de etkisi ile bizi sağlıktan ekonomiye her anlamda endişelendiren, üzen, yoran zor bir yılı geride bıraktık. Şimdi umutla önümüze bakıyoruz. 2021 yılında odaklandığımız ana konu dönüşüm olacak. Bu dönüşümü Antalya'nın tüm paydaşlarıyla birlikte yönetelim istiyoruz. Pandemi süreci her alanda dijital dönüşümü hızlandırdı. Antalya'nın bu konuda Türkiye'ye örnek olacak bir başarı hikayesine imza atma potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum. ATSO, 2021 yılında ekonomiden ekolojiye her alanda dönüşümü yöneten, gelişen, zenginleşen bir Antalya hedefiyle çalışmaya devam edecek."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler