ATSO'dan pandemide kapanan işyerlerine destek talebi
ATSO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Süleyman Özer başkanlığında elektronik ortamda gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, toplantıda oda faaliyetleri, ekonomi ve gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Covid-19 pandemisinin ikinci dalgasının yaşandığını dikkat çeken ve bundan dolayı yapılan toplantıların uzaktan olmak zorunda olduğunu söyledi. Başkan Çetin, “Nihayet aşı konusunda somut ilerlemeler kaydedildi. Umarım ki biz de kaliteli aşıya, hızlı erişim sağlayabiliriz" dedi.
Aşının hızının ve etkinliğinin de gelecek yılın ekonomisini ve turizmini belirleyecek önemli bir unsur olduğunu belirten Çetin, “Aşı uygulaması başarılı sonuç verirse gelecek yıl turizm ve ekonomi daha iyi gidecektir" dedi.
ATSO SEKTÖRLERİN TALEPLERİNİ DİLE GETİRİYOR
Yoğun geçen bir kasım ayını geride bıraktıklarını ifade eden Çetin, “Geçen hafta TOBB olarak, Ankara'da Ekonomi Şurasını gerçekleştirdik. Bu toplantıda Sayın Cumhurbaşkanı ve bakanlara bütün sorunlar ve beklentiler tekrar aktarıldı. Turizmin sorunları, sektörlerimizin kredi talepleri, kira konusu, sicil affı, yem fiyatlarında artış gibi her konu ele alındı. Faydalı bir toplantı oldu. Sayın Cumhurbaşkanı hükümetin ekonomik desteklerle ilgili yeni bir hazırlık yaptığını açıkladı. CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu da odamızda ağırladık. Kendisine Antalya ekonomisindeki durum hakkında bilgi sunduk, destek talebimizi de anlattık.
Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy tarafından başkanlık edilen Türkiye Tanıtım Ajansı Danışma Kurulu'nu toplantısını gerçekleştirdik. Sayın Bakan, Tanıtım Ajansı bu yıl bütçeden finansman sağlayarak özellikle alternatif turizme dönük çalışmalar başlattığını söyledi. Bakanımıza sektörümüzün beklentilerini, seyahat acentelerinin sıkıntılarını aktardım" diye konuştu.
TBB BAŞKANI AYDIN'DAN RENOVASYON KREDİSİ İÇİN TALİMAT
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile de gerçekleştirdiği görüşme üzerine bilgiler veren Başkan Davut Çetin, “Kredi taleplerimizi, sektörel konuları ele aldık. Antalya'da kredi desteklerinin devam etmesi gerektiğini ifade ettim. Tarım kredileriyle ilgili sorunları konuştuk. Komitemizin tarımsal girdi üreten sektörlerine süspanse kredi desteği talebini aktardım. Turizm komitemizin kent otellerine renovasyon kredisi önerisini anlattım. Bu konuda bir hazırlık yapılması talimatını verdiler" dedi.
VAKA SAYISI GİBİ BİLGİLER AÇIKLANMALI
Pandemiyle ilgili yeni kısıtlamalar üzerine konuşarak sözlerini sürdüren Başkan Davut Çetin, şunları söyledi;
“Bildiğiniz gibi, geçen hafta restoranlar paket servis dışında kapandı, bütün ticari hayatı etkileyen saat sınırlamaları geldi. Herşeyden önce pandemiyle mücadelenin daha kararlı bir şekilde sürdürülmesi gerektiği hususunda kimsenin itirazı olduğunu sanmıyorum. Artık vaka sayısı gibi bilgiler açıklanmalı ve halk durumun ciddiyetini görmelidir. Pandeminin ilk başladığı dönemde valilik ile birlikte mesai saatleri üzerinde çalıştığımız için bir tecrübem var ve baştan beri valiliklere yetki verilmelidir diyorum. Valilikler pandeminin durumuna göre daha isabetli karar alıp uygulayabilir."
KAPANAN İŞYERLERİNE DESTEK TALEBİ
"Genelgede market yazdığında bakkallar, büfeler belirsiz kalıyor. Restoranlar kapanıyor, otel altı restoranlar açık kalıyor, tartışma çıkıyor. Büfeler alkollü içki satan ve satmayan diye ayrılıyor. Günlerimiz insanlara açıklama yapmakla geçiyor. Oysa kararları biz burada bütün kurumlar birlikte alsak çok daha başarılı sonuç alırız. Şimdi, 3 gün önce karar alıp restoranları, kafeleri kapattık. Bu işletmeler daha önce aylarca kapalı kaldılar, şimdi paket servis dışında kapattık. Komitelerimiz saat 22.00 sınırlamasından şikayet ederken tümüyle kapanma geldi. Paket servis ile ilgisi olmayan yüzlerce işyerimiz var. Durumun buraya geleceği haftalar öncesinden belliydi, önümüzde Avrupa ülkeleri örnekleri var. Önceden uyarı yapsaydık herkes önlemini alırdı. En önemli husus ise bu işyerlerine mutlaka nakdi, hibe desteği yapılmasıdır. Bu işletmelerin zor duruma düşmesine, insanların işsiz kalmasına izin verilmemelidir. Sadece kredi desteği yeterli değildir, mutlaka kira, genel gider desteği de sağlanmalıdır."
"BİR TARAFTA KAPANAN, DİĞER TARAFTA SATIŞ REKORU KIRAN SEKTÖRLER VAR"
"Pandeminin başından beri ekonomik destekler seçici destek olarak verilmeli, kredi yerine hibe destek sağlanmalı dedik. Önce sesimiz duyuldu ve bu yönde çalışma başlatıldı, ama sonra nedense arkası gelmedi. Bir tarafta pandemi nedeniyle kapanan sektörler, diğer tarafta pandemi sayesinde satış rekoru kıran sektörler var. Ağustos ayı Antalya için nisbeten iyi bir ay oldu. Buna rağmen elektrik tüketim artışı Türkiye'de yüzde 11, bizde eksi yüzde 11 olarak gerçekleşti. Sanayi elektriğinde Türkiye'yi geçtik. Ticarethanelerde ise Türkiye eksi 5.9, Antalya ise eksi yüzde 30.8 oldu."
ZOR DURUMDAKİ SEKTÖRLERE ÖNCELİK VERMELİ
"Beklediğimiz gibi, havayolu, turizm sektörü, restoran ve kafeler, kuyum, giyim, eğitim-kırtasiye halen ekside kalmaya devam ediyorlar. Bu sadece iç piyasa verisi, buna turist harcamasını eklersek, orada zaten yüzde 80-90 azalma var. Diğer sektörlere gelince, elektronik, market, otomotiv, yapı malzemesi gibi sektörler ise yüzde 40 ve üzeri artışlar kaydetti. Pandemi krizinde bir tarafta hayatta kalma mücadelesi verenler var, bir tarafta da satışlarını artıranlar var. Ekonomik desteklerde zor durumdaki sektörlere öncelik vermelidir. Vicdan, adalet ve hakkaniyet bunu gerektirir. İşini kaybedenin, işsiz kalanın derdini çekmeden ekonomiyi düzeltemeyiz. Bu nedenle ekonomi yönetimi bu konuya dikkat etmelidir."
"Avrupa'da restoranlar kapandı, ortalık ayağa kalktı, şimdi bu sektörlere yeni destekler veriliyor. Pandemi nedeniyle kapanan işletmelere 10 bin Euro, 15 bin Sterlin gibi nakit destekler veriliyor. Burada artık afet veya başka şey demenin de faydası yoktur. Ben seçici destek isterken, il, sektör ve işletme bazında kriterler konulsun dedim. İl pandemiden etkilenmişse bir puan verirsiniz, sektör etkilenmişse bir puan verirsiniz, işletme pandemi nedeniyle kapanmış ve ciro kaybetmişse puanlarsınız, buna göre destek verirsiniz. Hangi ilde olursa olsun pandemi nedeniyle önceki yıllara göre aşırı ciro kaybına uğramış işletmeler belirlensin, buna göre destek verilsin. Erzurum'daki, Muğla'daki, Yalova'daki, Van'daki otel, restoran da etkilenmişse ona da aynı yardım yapılsın."
KONUT FİYAT ARTIŞINDA TÜRKİYE LİDERİ
“Sorunları söyledim, biraz da olumlu gelişmeler hakkında bilgi vereyim. Seracılık, sebze ve meyvede hem ihracat hem yatırım alanında olumlu gelişme devam ediyor. Ahşap, plastik, mermer, kimya, iklimlendirme ihracatımızda son dönemde toparlanma görüyoruz. Ekim ayında toplam ihracatımız yüzde 9.6 oranında artmıştır. Konut fiyat artışında Türkiye lideri olmaya devam ediyoruz. Merkez Bankası Eylül ayı verisine göre bölgemiz yıllık fiyat artışında yüzde 38 oranıyla ilk sırada. Pandemiye rağmen ekim ayında yabancılara 928 konut satışıyla geçen yılı geçtik. Konut inşaatı yatırımlarında hızlı bir artış görüyoruz."
"ANTALYA'YI GELECEĞE HAZIRLAMAYA ÖNEM VERECEĞİZ"
"Konut dışı inşaat yatırımlarında ise büyük düşüş görüyoruz. Otel yatırımları, ticari alan yatırımları, konut dışı bina yatırımlarında gerileme var. Bu nedenle Antalya'da kamu yatırımlarının hızlandırılması gerektiğini söylüyoruz. Bu konuda sevindirici bir gelişme İzmir- Antalya otoyol projesinin Denizli- Aydın kısmının başlamış olmasıdır. İnşallah hem hükümet beklenen adımları atar hem de aşı konusunda hızlı bir gelişme olur ve daha güzel günlere çıkarız. Antalya'nın önümüzdeki sezonda hızlı biçimde toparlanacağına inanıyorum. Bugünün zorluklarını yenmek için dayanışma içinde olacağız, ama diğer taraftan Antalya'yı geleceğe hazırlamaya da önem vereceğiz."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.