ABD Üretici Fiyat Endeksi Belli Oldu: İşte Piyasaların Merak Ettiği Rakamlar!

ABD Üretici Fiyat Endeksi Belli Oldu: İşte Piyasaların Merak Ettiği Rakamlar!

Amerika’da enflasyon rakamlarının ardından Üretici Fiyat endeksi açıklandı. 14 Mart Perşembe günü piyasaların yakından takip ettiği veriler paylaşıldı. Açıklanan verilerde nasıl bir açıklama geldi?

Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından Cuma günü yayınlanan ABD ÜİBE enflasyon verileri, toptan enflasyonun Şubat ayında bir artış yaşadığını gösterdi. Hammaddelerin açık piyasada satıldığı fiyatı ölçen ÜFE endeksi, Şubat ayında %0,6 ile analist tahmini olan %0,3'ten daha yüksek oldu. Bu aynı zamanda Ocak ayındaki %0,3'lük bir artışla karşılaştırılır.

Nihai talep için Üretici Fiyat Endeksi, ABD'nin mevsimsel olarak düzeltilmiş olarak Şubat ayında yüzde 0,6 arttı. Çalışma İstatistikleri Bürosu bugün bildirdi. Nihai talep fiyatları Ocak ayında yüzde 0,3 arttı ve Aralık 2023'te yüzde 0,1 düştü.

dolar.jpg

ABD ÜFE RAKAMLARI GELDİ

Düzeltilmemiş olarak, nihai talep endeksi Şubat ayında sona eren 12 ay boyunca yüzde 1,6 arttı ve Eylül 2023'te sona eren 12 ay boyunca yüzde 1,8 yükseldiğinden bu yana en büyük artış oldu.

Şubat ayı için PPI %0,3 m/m ve yıllık %1,1 artıyor. Sayı, %0,3 m/m ve %0,9 y/y'lik bir artışın önceki okumalarından yukarı/aşağı duruyor.

Fed'in bir sonraki Mart toplantısının önümüzdeki hafta yapılması planlandığı göz önüne alındığında, ÜFE enflasyon verileri son derece önem taşıyor. Satın alma gücünü ve enflasyonu anlamak için önemli bir önlem olan bugünkü ÜFE raporu, yaklaşan Fed kararı için çok önemli bir işaret olarak görülecektir.

dolar-2.jpg

CME FedWatch Aracına göre, yatırımcılar Fed'in bir sonraki toplantısında faiz oranlarını değiştirmeden tutacağına dair %99 bahis yaptı. Piyasa katılımcıları daha önce Fed'in kilit faiz oranlarını Mart ayına kadar düşürmesini bekliyorlardı. Bununla birlikte, enflasyonun yapışkan kaldığını kanıtlanırken, Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre daha yüksek tutabileceği fikri daha da sağlamlaştı.

ABD'DE PERAKENDE SATIŞLAR ARTIŞI

CNBC ayrıca, mevsimsel olarak ayarlanmış ancak enflasyondan arındırılmamış Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ekonomik istatistikler için yoğun bir sabahta Perakende satışların aylık %0,6 artışla toparlandığını gösterdi. Daha önce ABD Perakende Satış verileri Ocak ayında %0,8 m/m'lik bir düşüş gösterdi. Şubat ayı sayısının ekonomistler tarafından %0,8 m/m artacağı tahmin edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler