Türkiye'ye Petrol Taşıyan Tankere İran Deniz Kuvvetleri El Koydu!

Türkiye'ye Petrol Taşıyan Tankere İran Deniz Kuvvetleri El Koydu!

İran, Irak'tan İzmir Aliağa'ya gitmekte olan "St. Nicholas" adlı petrol tankerine el koydu. Gemide bulunan 1 Yunan ve 18 Filipinli toplam 19 mürettebatın silahlı bir baskına maruz kaldığı bildirildi.

ABD'nin geçen yıl adını değiştirdiği ve Umman açıklarında el koyduğu tankere İran tarafından yeniden el konuldu. Tanker, Basra Limanı'ndan yüklediği petrol ile İzmir Aliağa'ya doğru seyir halindeydi. İşte kaçırılma olayıyla ilgili detaylar...

BASRA LİMANI'NDAN İZMİR ALİAĞA'YA PETROL TAŞIYORDU

Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları ve İngiliz deniz güvenliği şirketi Ambrey tarafından yapılan açıklamalara göre, Irak'ın Basra Limanı'ndan İzmir'e petrol taşıyan "St. Nicholas" adlı tanker, Umman'ın Sahar kenti açıklarında (Basra Körfezi ile Umman Körfezi'ni birbirine bağlayan Hürmüz Boğazı yakınlarında) silahlı, askeri kıyafetli ve maskeli kişiler tarafından baskına uğradı. Tankerin rotası İran'ın Bandar-e-Jask limanına yönlendirildiği ve takip sisteminin kapatıldığı belirtildi.

Tankeri işleten Yunanistan merkezli Empire Navigation şirketinin açıklamasına göre, 145 bin ton petrol taşıyan tankerle iletişim kaybedildi.

GEMİ, İRAN DENİZ KUVVETLERİ TARAFINDAN ELE GEÇİRİLDİ

Tankere bu sabah 06.30'dan beri ulaşılamadığı, İran'ın gemiye el koyduğu Tasnim haber ajansı tarafından duyuruldu. Haberde, "İran, Umman sularında ABD ham petrol tankerine mahkeme kararı uyarınca el koydu." ifadelerine yer verildi.

Daha önce "Süveyş Rajan" adıyla bilinen bir gemi, İran petrolünü taşıdığı için yaptırıma maruz kalmış ve ABD tarafından el konulmuştu.

Irak'ın Basra Limanı'ndan İzmir Aliağa'ya gitmekteyken Umman açıklarında silahlı kişilerin baskınına uğradığı bildirilen petrol tankerine İran'ın el koyduğu açıklandı. İran resmi haber ajansı IRNA, İran Deniz Kuvvetleri'nin "bir mahkeme kararı uyarınca Umman Körfezi sularında bir Amerikan petrol tankerine el koyduğunu" duyurdu.

2023 YILINDA ABD EL KOYMUŞ VE ADINI DEĞİŞTİRMİŞTİ

Deniz Kuvvetleri'nin açıklamasını aktaran yarı resmi haber ajansı Fars da, "ABD'nin geçen yıl İran'ın petrolünü çalmasının ardından, St. Nicholas adlı tankere mahkeme kararı uyarınca bu sabah İran Deniz Kuvvetleri tarafından el konuldu... Tankerin istikameti İran limanları." ifadelerine yer verdi.

St. Nicholas adlı tankere, İran'a yönelik yaptırımları delme suçlamasıyla 2023 yılında ABD Deniz Kuvvetleri tarafından el konulmuş, Suez Rajan olarak bilinen geminin adı St. Nicholas olarak değiştirilmişti. ABD, o dönemde İran Devrim Muhafızlarını, tankerdeki 980 bin varil petrolü Çin'e kaçak satış yapmakla suçlamış ve petrole el koymuştu.

TANKER TÜRKİYE'YE PETROL TAŞIYORDU

İran'ın açıklamasından önce Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) kurumu, Umman'ın 50 deniz mili açıklarında bir petrol tankerinin kaçırıldığını duyurmuştu. UKMTO açıklamasına göre, Marshall Adaları bayraklı tankere silahlı dört ila beş kişi tarafından baskın düzenlendiği, saldırganların maskeli ve siyah üniformalı olduğu belirtilmişti. Tankerin güvenlikten sorumlu yetkilisinin rotayı İran karasularına çevirdiği ve gemi ile irtibatın kesildiği ifade edilmişti.

St. Nicholas adlı tankerin sahibi olan Yunanistan merkezli Empire Denizcilik firması da geminin kaçırıldığını doğruladı. Firma, Reuters'a yaptığı açıklamada, 145 bin metreküp petrol yüklü tankerin Irak'ın Basra limanından hareket ettiğini ve Süveyş Kanalı üzerinden İzmir Aliağa'ya gitmekte olduğunu belirtti. Tankerin Türk rafineri şirketi Tüpraş tarafından kiralandığı bilgisi paylaşıldı.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler