Rusya, Rezervlerinde Alternatif Arayışında

Rusya, Rezervlerinde Alternatif Arayışında

Rusya Merkez Bankası, yaptırımlar nedeniyle alternatif para birimleri arayışında ancak dün yayımlanan raporda, Çin yuanı dışındaki seçeneklerin riskli olduğunu belirtti. Rezervlerdeki düşüş devam ediyor.

Rusya Merkez Bankası, yaptırımların etkisiyle "dost ülke" para birimlerini rezervlerinde kullanmayı planlamış ancak dün yayımladığı raporda Çin yuanı dışındaki seçeneklerin riskli olduğunu belirtti. İşte detaylar...

RUSYA MERKEZ BANKASI: İDEAL SEÇENEK, ÇİN YUANI

Rusya Merkez Bankası, yayımladığı raporda, rezervler için en uygun seçeneğin Çin yuanı olduğunu açıkladı. Banka, diğer dost ülkelerin finansal araçlarının taşıdığı yüksek risklere dikkat çekti.

YAPTIRIMLAR, DOLAR VE EURO'DAN UZAKLAŞTIRDI

NATO destekli Ukrayna ile yaşanan çatışmalar ve yaptırımlar, Rusya'yı dolar ve Euro gibi geleneksel para birimlerinden uzaklaşmaya itti.

ALTERNATİF PARA BİRİMLERİNDEKİ SORUNLAR

Rusya Merkez Bankası, rezervlerini güçlendirmek için Çin yuanı, Türk lirası ve Hindistan rupisi gibi "dost ülke" para birimlerini düşünmüştü. Ancak, dün açıklanan raporda, bu para birimlerinin likidite sorunları ve sermaye hareketlerine getirilen kısıtlamaların rezerv para birimi olarak kullanımlarını engellediği belirtildi.

ÇİN YUANI, ULUSLARARASI ALANDA YÜKSELİŞTE

Raporda ayrıca, Çin yuanının uluslararası alandaki öneminin ve likiditesinin arttığı vurgulandı. Geçtiğimiz yıl, ABD dolarının yerini alarak Rusya'da en çok işlem gören yabancı para birimi haline geldi.

RUSYA'NIN REZERVLERİ DÜŞÜŞTE, 300 MİLYAR DOLARI DONDURULDU

Rusya Merkez Bankası verilerine göre, son iki yılda rezervlerde 40 milyar dolarlık bir azalma yaşandı ve Rusya'nın rezervi 590,1 milyar dolara geriledi. Ancak bu azalışın büyük bir kısmı, ABD ve Avrupa bankalarında dondurulan yaklaşık 300 milyar dolarlık tutardan kaynaklandı.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ARTIŞ, REZERV ARTIŞINDA ETKİLİ OLDU

Raporda yayımlanan verilere göre, 2023'teki rezerv artışında altın fiyatlarındaki yükseliş etkili oldu. Bu durum, 2022 Şubat verilerine göre toplam rezervlerinin %21.7'sini altın olarak tutan Rusya'nın rezervlerindeki döviz kaynaklı düşüşün dengelenmesine katkı sağladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler