Moğolistan'da Tarihin En Büyük Seçimi Gerçekleşiyor: Halk Sandık Başında

Moğolistan'da Tarihin En Büyük Seçimi Gerçekleşiyor: Halk Sandık Başında

Moğolistan'da 3,4 milyonluk nüfus için parlamento seçimleri yarın gerçekleştirilecek. Moğol halkı, 126 yeni milletvekilini belirlemek üzere sandık başına gidecek.

Moğolistan bugün tarihinin en geniş kapsamlı genel seçimine ev sahipliği yapıyor. Sabahın erken saatlerinde Moğol halkı, yeni parlamentoyu belirlemek üzere sandık başına gitmeye başladı.

MOĞOLİSTAN'DA SEÇİM SÜRECİ

Seçimde, 21 parti ve koalisyonun 1336 adayı, parlamentodaki 126 sandalye için yarışıyor. Geçen yıl yapılan anayasa değişikliğiyle sandalye sayısı 126'ya çıkarıldı; bunların 78'i seçim bölgelerinden, 48'i ise nispi temsil sistemiyle seçilecek.

Bu yıl adayların yüzde 39'u kadın olurken, bu oran Moğolistan seçim tarihindeki en yüksek kadın aday oranı olarak kayıtlara geçti. Kadın temsili için yüzde 30'luk bir kota belirlenmiş olup, 2028'e kadar yüzde 40'a çıkarılması planlanıyor.

Moğolistan'da seçimin galibi belli oldu - Son Dakika Dünya Haberleri | NTV Haber

"KARA KUTU" OYLAMA SİSTEMİ

Yurt dışında yaşayan Moğollar da bu seçimde oy kullanabilecekler. Bu yıl, Moğolistan dışında yaşayan 13,095 Moğol seçmen kaydı yaptırdı; bu rakam, 2012'den 4,279 daha fazla.

Otomatik "kara kutu" oylama sistemi sayesinde sandıkların kapanmasından hemen sonra resmi olmayan ilk sonuçlar, Merkezi Seçim Komisyonu tarafından açıklanacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler