Kayıp Denizaltıda Oksijenin bitmesine Son 1 Saat Kaldı!

Kayıp Denizaltıda Oksijenin bitmesine Son 1 Saat Kaldı!

18 Haziranda dalışa geçen Titan isimli denizaltı, içerisinde 5 kişiyle yaşam mücadelesi veriyor. Denizaltı içinde kalan oksijen miktarı ise 14.08’de biteceği açıklandı. Arama kurtarma çalışmaları son hızda devam ediyor.

Titanik enkazına turist taşıyan Titan adlı denizaltı’da 5 kişi bulunuyor. 18 Haziran’da dalışa geçtikten 1 saat 45 dakika sonra haber alınamayan denizaltı, içerisindeki oksijen miktarının bitmesine sadece 1 saat kaldı. Yetkililer denizaltının kaybolduğu noktadan vuruş sesleri geldiğini açıkladı.

goz-001.jpeg

ATLAS OKYANUSU’NUN DERİNLİKLERİNDE KAYBOLDU!

Titanik, 15 Nisan 1912 yılında ilk seferinde buz dağına çarparak iki saate yakın bir süreçte Kuzey Atlantik okyanusu’nun derin sularına gömülmüştü. İçerisinde 2 bin 224 kişinin olduğu belirtilen Titanik’in enkazına birçok şirket gezi düzenliyor. Titan adlı denizaltıda bu seferi düzenleyen denizaltılardan sadece biri. Titanik gemisinin enkazına turist taşıyan Titan’dan ise 18 Haziran itibari ile haber alınamıyor. Kaybolan denizaltının içerisinde denizaltının sahibi OceanGate Expeditions'ın CEO'su Stockton Rush’ın da olduğu belirtildi. Biletleri 250 bin dolara satılan ve içerisinde 5 kişinin bulunduğu denizaltı için kurtarma çalışmaları sürüyor.

titani-001.jpg

Kanada’nın Newfoundland adasından yola çıkan ekibi taşıyan Titan isimli denizaltı, geçtiğimiz Pazar günü kayboldu. Dalış yaptıktan 1 saat 45 dakika sonra haber alınamadı. Bunun üzerine ABD ve Sahil Güvenlik Ekipleri ile Kanada’dan kalkan gemilerle arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Uçaklarında dahil olduğu çalışmada deniz altını dinleyen bir takım cihazlar yerleştirildi. Şamandıralara bağlı olarak özel mikrofonlarla ses titreşimini algılaması sağlandı. Bazı mikrofonların pasif dinleme yapması sağlandı. Bazıları ise denizin altına sonar sistemler olarak gönderildi. Bu sayede denizaltının yansımasını aktif olarak izleme ve denizaltındaki nesnelerin konumlandırılması amaçlandı.

KAYIP DENİZALTIDAKİ YOLCULAR KİMLER?

Denizaltıdaki yolculardan birisi Dubai'de yaşayan İngiliz iş adamı Hamish Harding olduğu açıklandı. Harding’in üvey oğlu, sosyal medyadan Harding'in denizaltıdayken kaybolduğunu bildirmişti. Ancak daha sonra ailenin özel hayatına saygıdan dolayı paylaşımı sildiğini belirtti.

Denizaltının kaybolması üzerine haber alınamayan iş adamı Harding, Action Aviation adlı bir uçak firmasının sahibi ve 58 yaşında. 17 Haziran'da denizaltıyla seyahate hazırlandıklarını paylaşarak sosyal medyadan duyurmuştu. Harding yaptığı paylaşımda hava koşullarının elverişli olmasından dolayı sabaha karşı 4 sularında dalışa geçmeyi düşündüklerini paylaşmıştı.

hamish-harding-2064730.jpg

Şehzade Davut ise denizaltında bulunan 5 kişiden biri olduğu belirtildi. İngiltere'de yaşayan Pakistanlı iş adamı Şehzade Davut ve 19 yaşındaki oğlu Süleyman Davud’un olduğu açıklandı. Davud’un ailesinden yapılan açıklamada ise "Meslektaşlarımız ve dostlarımız tarafından gösterilen ilgiye minnettarız ve herkesten onların güvenliği için dua etmelerini rica ediyoruz." denildi.

baba-003.jpg

Araç üretimi ve enerjiden dijital teknolojileri kapsayan birçok alanda alanda yatırımı bulunan Davud, Pakistan'da en büyük holdinglerden biri olan Engro'nun sahibi olduğu belirtilenler arasında. Aynı zamanda araştırma kuruluşu olan SETI vakfının yöneticisi. Tura katılan kişiler arasında OceanGate şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Stockton Rush ile 73 yaşındaki kaşif Paul-Henry Nargeolet'nin denizaltıda olduğu biliniyor.

henry.jpg

ocea.jpg

ABD SAHİL GÜVENLİK EKİPLERİNDEN AÇIKLAMA

ABD Sahil Güvenlik ekipleri, Kayıp denizaltı Titan’ın dalışa geçtikten 1 saat 45 dakika sonra haber alınamadığını belirtmişti. OceanGate Expeditions, 2021 yılından bu yana Titanik enkazına yaklaşık 3 yıldır sefer düzenlendiği belirtildi. Kişi başı 100-150 bin dolar olan ücret 2023 yılında 250 bin dolar olarak duyurulmuştu.

Kanada’nın Güneydoğusunda COD Burnunun 1450 km ilerisinde arama çalışmaları sürerken ABD ve Kanada’dan uçaklar katıldı. Yaklaşık 4 bin metre derinliğe sonar şamandıraları yerleştirildi. Şamandıraların işlevi ise kaybolan denizaltının yerini ve durumunu akustik dalgalarla belirleyen bir sistem olarak biliniyor.

ABD Sahil Koruma Ekipleri, denizaltının su altında kalma kapasitesinin 96 saat olduğunu açıkladı. İrtibatın kesilmesinden dolayı su altında mı yoksa su üzerine çıktığına dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. Uzmanlar ise denizaltının öğle saatlerinde oksijeninin biteceğini tahmin ediyor.

olay-001.png

 DENİZALTIYA NE OLDUĞU BİLİNMİYOR

Uzmanlar Titan isimli denizaltıya ne olduğu konusunda açıklama yapmak için erken olduğunu söylüyor. Olası senaryolar arasında Titanik gemisinin batığına takılabileceği ihtimali mevcut. İletişim sistemlerinde problem olacağı ve güç kesintisinden dolayı sorun yaşayabilecekleri de iddialar arasında geliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler