Dünyanın En Kirli 83 Şehri Sadece Bir Ülkeye Ait!

Dünyanın En Kirli 83 Şehri Sadece Bir Ülkeye Ait!

IQAir, dünyanın en kirli şehirlerini listeledi. Paylaşılan raporda 100 şehir sıralandı. Ancak bu 100 şehrin 83’ü sadece bir ülkeye aitti. Asya’da bulunan bir ülkede en kirli şehirler adeta toplanmış durumda. İşte kirli şehirler…

Yeni bir rapora göre, geçen yıl dünyanın en kötü hava kirliliğine sahip paylaşıldı. Bu raporda 100 şehirden biri hariç hepsi Asya’daydı. İklim krizi, dünya çapında milyarlarca insanın sağlığını riske atan kötü hava kalitesinde çok önemli bir rol oynuyor.

Dünya çapında hava kalitesini izleyen IQAir'in raporuna göre, bu şehirlerin büyük çoğunluğu yani 83’ü Hindistan’daydı. Diğer yandan hepsi Dünya Sağlık Örgütü'nün hava kalitesi yönergelerini 10 kattan fazla aştı.

EN KİRLİ ŞEHİRLER HİNDİSTAN’DA

Yapılan çalışma, özellikle en küçük kirletici ama aynı zamanda en tehlikeli olan ince partikül maddeyi baz aldı. 7.800'den fazla şehrin sadece %9'u, ortalama yıllık PM2.5 seviyelerinin metreküp başına 5 mikrogramı geçmemesi gerektiğini söyleyen DSÖ standardını karşılayan küresel olarak kaydedilen hava kalitesini analiz etti. IQAir Global CEO'su Frank Hammes,

“Hayatımızın her alanında hava kirliliğinin bir etkisi olduğunu görüyoruz. Tipik olarak, en kirli ülkelerin bazılarında, muhtemelen üç ila altı yıllık insanların hayatlarına etki ediyor. Bundan önce, daha iyi hava kalitesi varsa tamamen önlenebilir olan uzun yıllar süren acılara yol açacaktır.”

Kuzey Hindistan'ın Bihar eyaletinde yarım milyonluk bir şehir olan Begusarai, geçen yıl ortalama yıllık PM2.5 konsantrasyonuyla dünyanın en kirli şehriydi. IQAir sıralamasında Hindistan şehirleri Guwahati, Assam; Delhi; ve Mullanpur, Punjab tarafından takip edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler