Biden Yönetimi, Çinli Elektrikli Araçlara Yüzde 100 Vergi Uygulayacak

Biden Yönetimi, Çinli Elektrikli Araçlara Yüzde 100 Vergi Uygulayacak

Amerika ile Çin arasında buzlar bir türlü erimiyor. Ekonomi savaşı devam ederken, Biden yönetimi yeni bir karara daha imza attı. Çinli şirketleri iyice kıskaca alan Amerika, elektrikli araçlara ek vergi uygulama kararı aldı.

Amerika’dan Çin’e karşı yeni yaptırım silsilesi daha başladı. Bu sefer dünyada da çokça satılan Çinli elektrikli otomobiller hedefe alındı. Geçtiğimiz gün ABD Başkanı Biden, yaptırım paketini bizzat kendisi duyurdu.

2023-byd-seal-2023114.jpg

ÇİNLİ ELEKTRİKLİ ARAÇLARA EK VERGİ

ABD Başkanı Joe Biden; Ticaret Temsilcisi, çelik, alüminyum, bilgisayar çipleri ve güneş pilleri dahil olmak üzere diğer ürünlere yeni tarifeler yönlendirmenin yanı sıra Çin EV'lerine %102'yi aşan toplam tarife uygulayacağını duyurdu.

Çin ile ticarete ilişkin dört yıllık bir incelemenin bulgularına göre, ithal Çin elektrikli araçlar üzerindeki vergi oranı bu yıl toplam %27,5'lik seviyelerden %102,5'e yükselecek. Hükümetin haksız veya küresel standartları ihlal eden ticari uygulamalara karşı misilleme yapmasına izin veren 1974 Ticaret Yasası'nın 301. Bölümü kapsamında gerçekleştirilmişti.

ekran-resmi-2024-05-16-12-26-56.png

YAN ÜRÜNLERE DE EK VERGİ GELECEK

Tarifeler önümüzdeki üç yıl içinde aşamalı olacak. 2024’te yürürlüğe girecek olanlar elektrikli araçlar, güneş pilleri, çelik ve alüminyum ile daha fazlasını kapsayacak. Şu anda ABD'de Çin'den çok az EV var. Ancak yetkililer Çin hükümet sübvansiyonlarının mümkün kıldığı düşük fiyatlı modellerin yakında ABD pazarını sular altında bırakmaya başlayabileceğinden endişe ediyor.

Bu yıl güneş pili ithalatında ikiye katlanacak ve %50'ye çıkacak. Belirli Çin çelik ve alüminyum ürünlerine ilişkin tarifeler bu yıl %25'e tırmanacak. Bilgisayar çipi tarifeleri 2025 yılına kadar ikiye katlanarak %50'ye çıkacak. Lityum iyon EV pilleri için tarifeler bu yıl %7,5'ten %25'e yükselecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler