ABD, Hedef Aldığı 37 Çinli Şirketi Kara Listeye Aldı

ABD, Hedef Aldığı 37 Çinli Şirketi Kara Listeye Aldı

ABD Ticaret Bakanlığı, yeni bir yasak ile Çin’e karşı koyuyor. Kuantum ve nükleer enerji teknolojileri ile insansız havacılık alanlarında faaliyet gösteren 37 Çinli şirketin “varlık listesi”ne dahil edildiğini açıkladı.

ABD, güvenlik nedenleriyle ticaret kara listesine 37 Çinli kuruluş ekledi ve bunlardan 11'i geçen yılki casusluk olayıyla bağlantılı olmakla suçlandı. Biden yönetimi, Şubat 2023'te bir casus balonun Alaska'dan Güney Carolina'ya sürüklenmesinin ardından Pekin'e ek yaptırımlar uyguladı.

Washington’da öfkeye neden oldu ve ABD'ye yol açtı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin gezisini iptal edecek. Çin Dışişleri Bakanlığı, bunun rotadan havaya uçurulan bir hava balonu olduğunu iddia etti. Listedeki şirketler, hükümetten özel izin almadan ürün veya hizmet satamazlar.

ekran-resmi-2024-05-14-13-59-53.png

ABD-ÇİN ARASINDAKİ GERİLİM SÜRÜYOR

Amerika Birleşik Devletleri, ülke ordusu için casus balonları, dronlar ve kuantum bilgi işlem tesisleri inşa etmek için Amerikan yapımı bileşenleri satın aldığını söylediği 37 Çinli şirketi kara listeye aldı. Bununla beraber iki ülke arasındaki gerilim sürdüğünü gösterdi.

37 firmadan 22'si kuantum teknolojisi sektörüne "katılım" ile suçlandı. 11'i casus balonları inşa etmekle suçlandı ve dördü insansız hava araçlarının üretimiyle bağlantılı olduğu iddia edildi. Bazılarının da Ukrayna'daki savaş için Rusya'ya eşya gönderdiğine inanılıyor.

ekran-resmi-2024-05-14-14-00-28.png

2021’DEN BU YANA ENGELLER SÜRÜYOR

ABD'den yapılan açıklamaya göre, yaptırımlar, Biden yönetiminin 2021'de göreve gelmesinden bu yana Amerikan şirketleriyle ilişki kurması yasaklanan Çinli firmaların sayısını 355'e getiriyor. Rakamı Ticaret Bakanlığı, herhangi bir yönetim için bir kayıt olarak adlandırarak paylaştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler