Vali Yazıcı: Çok Bulunan Madenlerle İlgili 200 Yıl Antalya'ya Müsaade Etmeyin

Vali Yazıcı: Çok Bulunan Madenlerle İlgili 200 Yıl Antalya'ya Müsaade Etmeyin

ANTALYA Ticaret Borsası'nın (ATB) "Kent Buluşmaları" toplantısının konuğu olan Vali Ersin Yazıcı, tarım ve turizm kenti Antalya'da maden ocaklarının...

ANTALYA Ticaret Borsası'nın (ATB) "Kent Buluşmaları" toplantısının konuğu olan Vali Ersin Yazıcı, tarım ve turizm kenti Antalya'da maden ocaklarının doğayı tahrip ettiği yönündeki şikayetler üzerine, Enerji Bakanlığı'nda ilgili genel müdüre, çok bulunan madenlerle ilgili 200 yıl Antalya'ya müsaade edilmemesi önerisinde bulunduğunu açıkladı.

Vali Ersin Yazıcı, ATB'nin "Kent Buluşmaları" toplantısının konuğu oldu. Vali Yazıcı, tarım sektörü ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulunup, sektör temsilcilerinin sorularını yanıtladı. ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katıldığı toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, kentle alakalı bazı sorunları dile getirdi.

ATB olarak tarım kadar Antalya'nın çevresi, doğası ve kentle de yakından ilgili olduklarından bahseden Ali Çandır, Antalya gündeminde yabancı göçü, maden ocakları, tarım arazilerinin konut alanına dönüştürülmesi gibi sorunlara dikkat çekti. Çandır, "Yabancılarla ilgili kısıtlama ve yasaklara karşıyız. Sadece kuralsız bir şekilde bu işlemlerin yürüyor olması, yarın-bir gün Antalya'mızda gerek demografik yapımız, gerek ticaretimizin el değiştirmesiyle gettolaşma gibi bir takım daha büyük sorunlara yol açacağını şimdiden öngörebiliyoruz. Bu doğrultuda da Antalya'daki tüm STÖ'ler ve meslek örgütleri ve yerel yöneticilerin çalışma yapması gerektiğini ifade etmek istiyorum" dedi.

'EN BÜYÜK SERMAYEMİZ TABİAT'

Antalya'da en büyük sermayenin tabiat olduğunu da söyleyen Çandır, "Sıradan madenler doğamızı tahrip ediyor. Maden yasamız var ve bundan Antalya bypass edilmiş durumda, izinler Ankara'dan veriliyor. Belki sadece taş çıkarmak diye bakılıyor ama sonrasında bıraktığı tahribatlar çok hesap edilemiyor. Biz müteşebbislere karşı değiliz. Eşsiz bir toprak zenginliğimiz yok, dar kapsamlı toprağımız var. Sektörlerdeki birçok arkadaşımız, "kamunun konut için arazi üretmesi lazım" diyor. Yine tarım topraklarından mı alınacak diye tedirgin oluyoruz. Sağa sola doğru yayılmanın yerine eski binaların modernize edilmesi gerekir. Bizim tarım alanlarımız tehdit altında" diye konuştu.

'FİYATLAR UÇTU AMA KENDİ KENDİMİZE YAPIYORUZ'

Yabancı göçüyle ilgili Antalya'nın bir dünya şehri olması nedeniyle olaya bu açıdan yaklaşılması gerektiğini anlatan Vali Ersin Yazıcı, "Çok sayıda insan Antalya'ya gezmeye geliyor ve bu güzellikleri görünce ayrılamıyor, yerleşiyor. Bize düşen esas olan gettolaşma tabirinde, özellikle güvenlik boyutunda, şehrimizde böyle bir problem yok, bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 6-8 aylık geçici süreli oturum izni almışlar ve kanunlar çerçevesinde bu işlemler yapılıyor. Ama yurtdışından gelenlere örneğin 100 bin TL'lik işyerini 150 bine satıyor, 1 milyonluk konutu 1.5'a sattığından bahsederek, hem satıyor hem de "sayın valim müdahale edin" diyor. Nesine müdahale edeyim. Yasal sattığını söylüyorsun, nasıl yapacağız. Fiyatlar uçtu Antalya'da doğru uçtu, ama bunu kendi kendimize yapıyoruz" dedi.

177 BİN YABANCI VAR, 51 BİNİ RUS

Dünya şehri olarak tanımlanan şehirlerin hepsinde yerli vatandaşın dışında o ülkenin vatandaşı olmayanların da yaşadığını dile getiren Yazıcı, "Birlikte yaşamayı bilen bir şehiriz. Bu şehre yabancılar 40 yıl önce gelmişler ve biz bu insanlarla birlikte yaşmayı başarıyoruz. Bu dönem, dönemsel bir artış olduğu doğru, resmi kayıtlı rakam bizdeki şu anda 177 bin yabacı vatandaş var geçici veya normal ikamet izni olan. Bunun 51 bini Rus, 19-20 bini de Ukraynalı. Suriyelilerin bizdeki miktarı çok az" diye konuştu.

'MÜMKÜN OLDUĞUNCA YENİ RUHSAT VERMİYORUZ'

Maden ocaklarıyla ilgili, çok özel madenler dışında Antalya'da ruhsat verilmesine taraftar olmadığını da dile getiren Yazıcı, "Tarım ve turizm şehrinde, yani Türkiye'nin hemen her yerinde mermer, kömür gibi çok rahat bulunulabilen madenleri çok doğru bulmuyorum. Mümkün olduğunca yeni ruhsat vermiyoruz. Mevcutlar devam ediyor. Bu konuda tutumumuz biraz yokuş yaptırıyoruz, vermemeye gayret ediyoruz. Ankara'da Enerji Bakanlığımızda bir genel müdürlük bunu yapıyor, oraya da kaç kez söyledim, "lütfen buradan maden sahası satmayınız, yani ihaleye çıkmayınız" diye" dedi.

'200 YIL ANTALYA'YA MÜSAADE ETMEYİN" ÖNERİSİ

İlgili genel müdürün Antalya'ya ziyaretindeki bir diyaloğu ve önerisini da anlatan Vali Yazıcı, şöyle konuştu:

"Hatta genel müdürümüz ziyarete geldiğinde, dedim ki, biraz da espri olsun diye, "Sayın genel müdürüm devletlerin yaşamında 200 yıl bir şey değil, 200 yıl çok kısa bir süre. Sizden ricam bu çok bulunan madenlerle ilgili 200 yıl Antalya'ya müsaade etmeyin, Türk devleti kıyamete kadar yaşayacak, bu böyle biliniyor. 200 sene sonra bakarlar, o günkü bu ülkede yaşayanlar. Hala Antalya'daki madenlere ihtiyaç varsa buna 200 yıl sonra yaşayanlar karar versin. Biz 200 sene diğer şehirlerde, buna ihtiyaç vardır, ben yoktur diye bir iddiam yok ama 200 yıl Antalya'da çıkartmayalım. 200 yıl sonra da bize bu maden lazım, yaşam devam eder, kıyamet kopmaz ise lütfen böyle bir kategoriye Antalya'yı alırsanız çok memnun oluruz."

KABLO HIRSIZLARI YAKALANIYOR

Antalya Toptancı Hali'nin çevresindeki yerleşim yerlerinden kanalizasyon hattını takip edip, yeraltından kablo hırsızlığı olaylarına ilişkin şikayetleri değerlendiren Yazıcı, son 1-2 ayda hırsızlık yapanlara yönelik ciddi yakalamalar yapıldığını kaydetti. Zeytinköy bölgesindeki fuhuş ve uyuşturucu problemleriyle ilgili de şikayetleri dinleyen Yazıcı, "Bu konunun Kapalıyol'da bile olduğu iddia ediliyor. Sürekli hem sivil hem diğer ekiplerimizle teyakkuzdayız. Meslek hayatımda güvenlik boyutunda en önem verdiğimiz konulardan biri. Özellikle uyuşturucuda, o illete bizim tanıştırmamamız, alıştırmamamız gerekiyor. Bulaştığında ne yazık ki kurtarılması çok zor bir süreç, buluşturmamak, tanıştırmamak ana hedefimiz. Bizdeki rakamlarda bir düşme var ama algıda öyle değil. Her yıl daha iyiye gidiyor, daha çok yakalama yapıyoruz, daha çok kişi tutuklanmış ve cezaevine girmiş. Yakalanan miktarında artış var. O bölgelerde özel ekiplerimiz, sadece o işi yapan. O ekiplerimiz zaten sürekli sahadalar dönüşümlü olarak. Esnafların da yardımı oluyor, ihbar edenler oluyor. Gayretliyiz o noktada" dedi.

TARIM ARAZİLERİNE KONUT SORUNU

Tarım arazilerine konut yapımına ilişkin de konuşan Vali Yazıcı, imar işinin belediyelerde olduğunu belirterek, bütün belediyelerden Toprak Koruma Kurulu'na sürekli talepler geldiğini açıkladı. Yazıcı, "Vatandaş belediyeyi sıkıştırıyor. Kurul, bazen her hafta, bazen iki haftada bir toplanıyor ve sürekli gündem. Bu karşılıklı bir şey. Birinci sınıf tarım arazisiyle ilgili asla hoşgörüyle yaklaşmıyoruz. Bu konuda bir genel duruşa ihtiyaç var. Başta sizin gibi STK'lar olmak üzere belediyelerin arkasında olduğunuzu, her yerin imara açılmaması gerektiği noktasında belediyelere hissettirin. Yoksa şehirler gidiyor, beton yığınlarına dönüyoruz. Bunu hep birlikte yapacağız. Onların sizden güç almaları lazım" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Vali Yazıcı: Çok Bulunan Madenlerle İlgili 200 Yıl Antalya'ya Müsaade Etmeyin

Vali Yazıcı: Çok Bulunan Madenlerle İlgili 200 Yıl Antalya'ya Müsaade Etmeyin

Vali Yazıcı: Çok Bulunan Madenlerle İlgili 200 Yıl Antalya'ya Müsaade Etmeyin

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler