Tkb Toplantısında Konuşan Ahmet Aras: Bodrum'un Mikro Kültürünü Korumak Zorundayız

Tkb Toplantısında Konuşan Ahmet Aras: Bodrum'un Mikro Kültürünü Korumak Zorundayız

MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde, Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) 2022 yılı son toplantısı yapıldı.

MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde, Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) 2022 yılı son toplantısı yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Bodrum'un bu mikro kültürünü korumak zorundayız. Yozlaşmaya izin vermemeliyiz. Hepimiz için bu geçerli. Çünkü kentlerin en büyük sıkıntısı aynılaşmak, bizi birbirimizden farklı kılan kültürlerimiz, mimari yapılarımız, doğal değerlerimiz, tarihi değerlerimiz. Eğer aynılaşırsak o zaman turizm potansiyelimizi de kaybederiz" dedi.

Bodrum Belediyesi'nin ev sahipliğinde, bir otelde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği toplantısına Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı yönetim kurulu üyeleri ile üye belediyelerin yöneticileri, öğretim görevlileri, tarih bilimcileri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. TKB Bodrum Bölge Toplantısı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un mesajının okunmasıyla başladı. Program, Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ve Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın açılış konuşması ile devam etti.

'AYNILAŞIRSAK KAYBEDERİZ'

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kültürel mirasın toplum yaşayanlarının ortak geçmişini anlatan, birbirleriyle olan iletişimini güçlendirerek aralarında kuvvetli bir bağ kuran hazine olduğunu söyledi. Başkan Aras, Bodrum'un çok zengin bir insan kaynağına sahip olduğunu belirtip, "

"Burada insanlarımız barış ve özgürlük içerisinde yaşıyor. Onlar bizim birer zenginliğimizdir. Bodrum'un bu mikro kültürünü korumak zorundayız. Yozlaşmaya izin vermemeliyiz. Hepimiz için bu geçerli. Çünkü kentlerin en büyük sıkıntısı aynılaşmak, bizi birbirimizden farklı kılan kültürlerimiz, mimari yapılarımız, doğal değerlerimiz, tarihi değerlerimiz. Eğer aynılaşırsak o zaman turizm potansiyelimizi de kaybederiz. Eğer biz İstanbul'da yaşadığımız yaşantıyı, evi, Bodrum'da yapmaya kalkarsak Miami gibi Los Angeles gibi değerlendirirsek bu iş olmaz. Biz bu konuyu tutmaya çalışıyoruz mümkün oldukça. İmar planlarımızın, hükümlerimizin elverdiği sürece, aynı şekilde Bodrum'un o kadim kültürünü, Yörük kültürünü, Ege kültürünü korumaya onu da gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz" dedi.

Kaymakam Bayar ise Anadolu topraklarının dünyanın kuruluşundan bu yana bir misafirhane olduğuna değinerek günümüze birçok tarihi eserin bırakıldığını ve bunların çok kıymetli olduğunu söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından tarihi ve kültürel değerlerin korunması yönündeki Bodrum Belediyesi'nin kentte gerçekleştirdiği ve planlanan projelerin yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi.

Daha sonra Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'a ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen'in yazmış olduğu insanlığın ortak mirasa zorlu şartlar altında sahip çıkmasını anlattığı "Yaşamı Paylaşmak" isimli kitap hediye edildi.

PANELLE DEVAM EDİLDİ

Etkinlik, "Doğal ve Kültürel Mirasa Bodrum'dan Bakmak: Arkeolojik Alanlar ve Kırsal Miras" konulu panel öncesinde, Seramik ve Heykel Sanatçısı Alper Çınar ise "Bodrum Kenti'nde Arkeoloji ve Müze Çalışmaları" adlı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından

Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi ve ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kıyıroğlu moderatörlüğündeki panele geçildi. Panele; Prof. Dr. Adnan Diler, Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan ile Dr. Gökşin Ilıcalı katıldı. Panelde Prof. Dr. Adnan Diler, Pedasa, Leleg Yarımadası'nın Kültürel Kimliği Üzerine bilgilendirmeler yaparken Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan, Geç Antik Çağ kent oluşumunun Kissebükü özelinde genel hatlarıyla değerlendirmesini yaptı. Dr. Gökşin Ilıcalı ise Argos in Sandima: Karya'da Bir Koruma ve Yaşatma Projesi'ne değindi. Kapanış konuşması ve değerlendirme TKB adına Genel Sekreter Sezer Cihan tarafından yapıldı.

KÜLTÜREL MİRAS SERGİSİ

Ayrıca Bodrum Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan Bodrum'un kıymetli doğal ve tarihi değerlerinin bulunduğu Turistik Bodrum Haritası ile Bodrum Belediyesi'nin kültürel ve tarihi dokuları korumaya yönelik hazırladığı projelerin görselleri ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksek Okulu El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlileri Gülizar Çelebik ile Canan Kork Çiftçi'nin hazırladığı "Kültürel Miras" sergisi otelin fuaye alanında sergilendi.

FOTOĞRAFLI

Tkb Toplantısında Konuşan Ahmet Aras: Bodrum'un Mikro Kültürünü Korumak Zorundayız

Tkb Toplantısında Konuşan Ahmet Aras: Bodrum'un Mikro Kültürünü Korumak Zorundayız

Tkb Toplantısında Konuşan Ahmet Aras: Bodrum'un Mikro Kültürünü Korumak Zorundayız

Tkb Toplantısında Konuşan Ahmet Aras: Bodrum'un Mikro Kültürünü Korumak Zorundayız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler