Thm Sanatçısı Nurgül Şahballı: Halk Ozanları Okullarda Ders Vermeli

Thm Sanatçısı Nurgül Şahballı: Halk Ozanları Okullarda Ders Vermeli

TÜRKİYE'nin birçok ilini gezerek yaşayan halk ozanlarını kayda alan Türk Halk Müziği Sanatçısı Nurgül Şahballı, halk ozanlarına yaşarken kıymet...

 

 

TÜRKİYE'nin birçok ilini gezerek yaşayan halk ozanlarını kayda alan Türk Halk Müziği Sanatçısı Nurgül Şahballı, halk ozanlarına yaşarken kıymet vermek gerektiğini, halk ozanlarının üniversitelerde ve liselerde ders vermesi gerektiğini söyledi.

'HER BİRİ KÜLTÜR ELÇİSİ'

Halk ozanlarının toplumun şekillenmesinde ve kültür aktarımında çok önemli rol oynadıklarına vurgu yapan Nurgül Şahballı, "Bugün halk müziği var ise onlar sayesinde. Ozanlarımızın kaleminden dökülen her bir hece, sazının tellerini titreten her bir beste, bu toprağın kültürünün gelecek nesillere aktarılmasında önemli rol oynuyor. Bu nedenle halk ozanlarımıza gözümüz gibi bakmamız, onların her birini bu topluma tanıtmamız, türkülerini gençlerle buluşturmamız gerekiyor" dei.

"Ben ülkemizin çok kıymetli halk ozanlarından Hilmi Şahballı'nın kızıyım. Yıllarım bu kıymetli üstatlarla birlikte çalışmalar yaparak geçti" diyen Şahballı, "Onların topluma tanıtılması adına kendi adıma sorumluluk aldım ve bu uğurda yola çıktım. Her hafta bir halk ozanımızı radyoda, "Aşkı Saldık Gönüllere" adlı programımızda konuk ediyoruz" dedi.

'YAŞARKEN DEĞER GÖRMEK İSTİYORLAR'

Türkiye'nin pek çok ilini gezdiklerini ve birbirinden usta isimlerle söyleşiler yaptıklarını söyleyen Nurgül Şahballı, şöyle konuştu;

"Her bir halk ozanımızın istediği tek bir şey var; o da bu geleneğin yaşaması ve yaşamlarının güvence altına alınması. Bu geleneğin hor görülmesi, bu geleneğin kaybolmaya yüz tutmasını istemiyorlar. Öldükten sonra değil yaşarken değer görmek istiyorlar. Bazı halk ozanlarımızın hiçbir sosyal güvencesi yok. Çok zor şartlarda olsalar da yılmadan usanmadan bu kültüre bireysel katkılar sağlıyorlar. Halk ozanlarımıza sosyal güvence sağlamak, her birini yaşayan insan hazinesi olarak görmek, devletimizin şefkati ile buluşturmanın bu geleneğin yaşaması adına önemli olduğunu düşünüyorum. Belediyelerimiz, derneklerimiz bu görevi imkânlar çerçevesinde yerine getirmeye çalışıyor ama bu yeterli olmayabiliyor. Bu geleneğe gönül vermiş, genç yaşta halk ozanı olmuş pırıl pırıl gençlerle tanıştım. Bu gençlerimizin hepsi, üniversitelerin konservatuarına giden, nota bilen kişiler. Bu gençlerimizin sayısının artmasının, ellerinden tutulmasının, ülkemizin ve kültürümüzün gelişiminin hayrına olduğuna inanıyorum. Halk ozanlarımızın haktan aldıklarını hakka veren birer gönül elçisi olduklarına inanıyorum. Kâğıda dökülen her söz her beste bu toplumun iri, diri olmasına önemli katkılar sağlıyor."

'ÜNİVERSİTELERDE DERS VERMELİ'

FOTOĞRAFLI

 

 

Thm Sanatçısı Nurgül Şahballı: Halk Ozanları Okullarda Ders Vermeli

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler