Tarihi Çınar Ağacı, 650 Nüfuslu Mahallenin Ekonomisine Katkı Sağlıyor

Tarihi Çınar Ağacı, 650 Nüfuslu Mahallenin Ekonomisine Katkı Sağlıyor

MUĞLA'nın Marmaris ilçesinde, koruma altında olan 1906 yıllık dev çınar ağacını görmek ve dilek tutmak için gelenler, çevresindeki organik bal ve çeşitli otlar satılan dükkanlardan da alışveriş yapıp, 650 nüfuslu mahallenin ekonomisine katkı sağlıyor.

Marmaris'e 32 kilometre uzaklıktaki sık ormanlarla kaplı, dağlık alandaki 650 nüfuslu Bayır Mahallesi'nde, yörenin simgesi haline gelen 1906 yıllık dev çınar ağacı, yoğun ilgi görüyor. Marmaris Ticaret Odası tarafından 1995 yılında, "tabiat anıtı" olarak tescil ettirilen, çevresi 8.7 metre, yüksekliği 35 metre, çapı ise 2.8 metre olan tarihi çınar ağacı yılın dört mevsimi turist çekiyor. Dev çınar ağacının çevresinde Türkçe, İngilizce, Rusça ve Almanca yazılı ahşap bilgilendirme levhaları bulunuyor. "Çınar Ağacı Tabiat Anıtı" ve "Bayır mahallemizin sembolü ve uğurudur. Ağacın etrafında dönüldüğünde insanların daha mutlu ve daha uzun yaşam süreceğine inanılmaktadır. Yapacağınız yardım, ağacın bakım ve yaşatılması için kullanılacaktır" yazılı bu levhaları okuyan ziyaretçiler, tarihi çınar çevresinde dolaşarak dilek tutuyor.

Ziyaretçiler, anıt ağacın korunması için harcanmak üzere muhtarlık binasındaki kutuya para atarak bağışta bulunuyor. Toplanan bağışlar ile yılda bir defa ağacın gövdesinin bazı bölümleri konulan krom ve nikel tellerle yenileniyor. Çürük dal ve gövdesi özel macunla kapatılıyor. Çeşitli mantar ve böceklerle kaplanan gövde temizleniyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan mahalle halkı, tarihi çınar ağacı sayesinde turizm sektörüne de hizmet veriyor. Ziyarete gelenler, buradaki dükkanlardan yöre halkının ürettiği meyve, bal ve çeşitli otlar ile diğer ürünlerden satın alarak, bölge ekonomisine katkı sağlıyor.

ÖNCE DİLEK SONRA ALIŞVERİŞ

İzmir'den tur ile 3 günlük tatile gelen Zeliha Yalgın, "Tarihi çınar ağacında, çocuklarımız için güzel okullar, güzel ve başarılı hayatlar diledim" dedi.

Tatilcilerden Ahmet Tekcan, "Ağacın özelliklerini okudum. Ardından da cildim güzelleşsin hem sağlıklı hem zengin hem de yakışıklı olayım diye tarihi çınarın etrafında 3 tur atıp, dilek tuttum. Dönüş öncesinde de buradaki yöresel ürünlerden alacağız" diye konuştu.

Tarihi ağacın çevresindeki hediyelik eşya ve organik ürünler satışı yapan Erkin Biroğlu, "Büyük bölümü turlarla gelen yerli ve yabancı turistler, tarihi çınarı görüp, buradaki dükkanlardan bol bol alışveriş yapıyor. Buradaki dükkanlarda mahallelinin kendi bahçesi, tarlasında yetiştirdiği bal, kekik, meyve ve çeşitli doğal ürünler satılıyor. Tarihi çınar ağacı mahalle ekonomisinin ana damarı" dedi.

Bayır Mahallesi Muhtarı Arslan Erarbüyslan, "26 yıl önce Marmaris Ticaret Odası tarafından ağacımız tabiat anıtı olarak tescillendirilerek bakımı yapıldı. Yaz-kış tarihi ağacı görmeye gelenler oluyor. Özellikle doğa ve fotoğraf tutkunları ziyaret ediyor. Tur düzenleyen şirketlerin olmazsa olmazları arasında. Kendi bahçe ve tarlarında yetiştirdiğimiz bal, kekik, ada çayı, çeşitli şifalı otlar yanı sıra el emeği göz nuru hediyelik eşyalarımızın satışını yapıyoruz. Ağacı gözümüz gibi bakıp koruyoruz" dedi.

Tarihi Çınar Ağacı, 650 Nüfuslu Mahallenin Ekonomisine Katkı Sağlıyor

Tarihi Çınar Ağacı, 650 Nüfuslu Mahallenin Ekonomisine Katkı Sağlıyor

Tarihi Çınar Ağacı, 650 Nüfuslu Mahallenin Ekonomisine Katkı Sağlıyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler