Semanur Kurt: İmar Planı Acilen Güncellenmelidir

Semanur Kurt: İmar Planı Acilen Güncellenmelidir

ANTALYA Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, "Kentimizin depreme hazır olması için; popülizmden uzak, bilimsel yaklaşımı esas alarak; tüm kentin imar alanını...

 

 

ANTALYA Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, "Kentimizin depreme hazır olması için; popülizmden uzak, bilimsel yaklaşımı esas alarak; tüm kentin imar alanını kapsayan imar planına esas jeoloji raporu yeniden hazırlanarak imar planı acilen güncellenmelidir" dedi.

Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, "Acımız büyük ama öfkemiz de büyük. Tedbir almak için deprem daha kaç can almalı ki" diye sordu. Deprem felaketinden korunmanın tek yolunun, yerleşim alanlarını ve şehirleri jeolojik olarak güvenli zeminler üzerine kurmak ve binaları da zemin çalışmaları ile elde edilecek olan parametrelere uygun olarak inşa etmek olduğunu söyleyen Semanur Kurt, "Depremlerdeki maddi kayıpların büyük bir bölümünün yanlış yer seçimi ve kötü yapılaşma gerçeği olduğu apaçıktır. Depremler sonrası yapılan akademik tartışmalar depremlerin yerinin ve zamanının önceden bilinmesinin çok zor hatta imkansız olduğunu ortaya koymuştur. Antalya'da yapılmış olan binalarda 1975 yılına kadar deprem hesabı yapılmamıştır. 1985'e kadar deprem kısmen dikkate alınmış, 1996 yılına kadar 4'üncü derece 1996'dan sonra da 2'nci derece deprem bölgesi olarak statik hesaplar yapılmıştır. Gölcük depreminden sonra çıkarılan yönetmelikler ile depreme karşı alınması gerekenler uygulanmaya konmuştur. Depremle ilgili parametreler de bu yönetmeliklerde verilmiştir" dedi.

Zeminlerin tüm mühendislik değerlerinin kesin olarak belirlenebileceğine vurgu yapan Semanur Kurt, "Gölcük depreminden sonra 31 Ocak 2000 tarih ve 2023 sayılı genelgesinde; imar planına esas jeoloji raporu hazırlanana kadar inşaatlar durdurulmuştu. Kentimizin 2002'de 3 bin 500 hektar olan imar alanının 2 bin 500 hektarını kapsayan kısmının raporu hazırlanmıştır. Bu rapor çok tartışılmış eksikleri ortaya konmuştur. Örneğin; bu raporda "Falezler tamamen deniz-dalga hareketi ile bugünkü konumuna ulaşmıştır. Söz konusu işlev geçmiş dönemlerde oluşmuş olup etüt tarihi itibarı ile (Mart 2001) acil önlem gerektiren bir durum bulunmamasına karşın yerel yönetimlerce planlama sırasında belirlenen yapı yaklaşma sınırlarına uyulmalıdır" denilmektedir. Bu rapora göre imar planları hazırlanmıştır" diye konuştu.

Bugün kentin imar alanının yaklaşık 260 bin hektar olduğuna işaret eden Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, şöyle devam etti:

FOTOĞRAFLI

 

Semanur Kurt: İmar Planı Acilen Güncellenmelidir

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler