Prof. Dr. Akman: Çocuklara Kulak Verin

Prof. Dr. Akman: Çocuklara Kulak Verin

AKDENİZ Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Sema Akman, çocuklarda eklem şişliği, ağrı, halsizlik, iştahsızlık gibi şikayetlerin nedeninin romatolojik...

 

 

AKDENİZ Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Sema Akman, çocuklarda eklem şişliği, ağrı, halsizlik, iştahsızlık gibi şikayetlerin nedeninin romatolojik hastalıklar olabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Akman, "Çocuklara kulak verin. Çocuk daha önce yürüyebildiği mesafeleri yürüyemiyorsa, çıkabildiği merdivenleri çıkamıyorsa, durup dururken eklem yerlerinde şişlikleri oluşuyorsa, kilo kaybettiyse, iştahsız ve keyifsizse aklınıza lütfen çocuk romatoloji hastalığı olabilir diye gelmeli" dedi.

AÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Çocuk Romatoloji Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Sema Akman, kış aylarında havanın soğumasıyla birlikte romatolojik hastalıkların arttığını açıkladı. Bebeklik çağlarından itibaren tüm çocukluk yaş gruplarında romatolojik rahatsızlıkların görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Akman, uzun süre eklemlerde şişlik ve ağrı nedeniyle halsizlik, kilo kaybı iştahsızlık gibi şikayetleri olan çocukların çocuk doktoru ya da çocuk romatoloji uzmanına muayene olması gerektiğini anlattı. Tedavi edilemeyen ya da tedavisi geciken çocuklarda beyin, kalp, akciğer ve karaciğer gibi birçok organda tutulum meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Sema Akman, gizli şekilde ilerleyen romatolojik hastalıkların geri dönülemez problemlere neden olduğunu açıkladı.

EKLEMLERDEKİ ŞİŞLİKLERE DİKKAT

Prof. Dr. Sema Akman, çocukların eklemlerde şikayeti olduğunda ailelerin çocuk doktoru yerine ortopedi doktorlarına gitmeyi tercih ettiklerini anlattı. Prof. Dr. Akman, "Özellikle ortopedi açısından bakıldığında o bölgedeki şişliğin ortopedik bir nedenle olabileceği düşünülmektedir. Tetkik alınması gerekirken alınmaması ya da bazı tedavilerde geç kalınması sorun yaratmaktadır. Örneğin bir çocuk düştü dizi şişti. Birkaç güne bu şişliğin inmesi lazım ama inmiyor ve şişlik devam ediyorsa muhtemelen kronik artrit hastalığı başlamıştır. Veya çocukta kendiliğinden herhangi bir düşme olmadan eklemlerinde, dizinde, dirseğinde, bileğinde şişlik oldu yine ortopediye götürülmesi tercih ediliyor. Kronik artritler uzun süreli eklemde şişliğin inmemesi, ağrıların devam etmesi nedeniyle düşünülmesi gereken hastalıklardır. Sadece ortopedik hastalıklar akla gelmekte ama romatolojik hastalıklar düşünülmelidir" dedi.

'ÇOCUK NAZLANIYOR DİYE DÜŞÜNMEYİN'

Çocukların eklemlerindeki şikayetlerine ek olarak halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık gibi sistemik bulgulara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sema Akman, "Diğer tüm organlara yani beyin, kalp, akciğer, karaciğer dahil olmak üzere tutulum gerçekleşebilir. Sinsi ve gizli bir şekilde bu hastalığın parçası olarak geri dönülemez problemlere neden olmaktadır. Bu nedenle bize haber veren eklemlerdeki şişlikle çocukların yürüyememesi, merdiven çıkamaması gibi durumlarda "çocuk nazlanıyor, geçer gider" gibi düşünmeden altta yatan romatolojik hastalık olduğunu unutmamak gerekir" diye konuştu.

'TEDAVİDE GEÇ KALMAYIN'

Bu tür belirtileri olan çocukların öncelikle çocuk doktoruna ve çocuk romatoloji uzmanına muayene olmasında fayda olduğunu belirten Prof. Dr. Sema Akman, "Hastalık, çok farklı şekillerde ilerleyebilir. Bir kısmında hızlı bir şekilde ilerleyip örneğin beyin tutulumu olan çocuğun fark edilmeden komaya girmesi bile söz konusu olabilir veya birdenbire akciğer tutulumuyla dindirilemeyen öksürüklerle gelebilir veya kalbi etkilenebilir ve eklemde belirgin şişlik olmadan iki adım atamaz hale gelebilir. Bunlar aslında önceden işaretler veren eklemlerde bazı şikayetler varken daha sonra olayın ilerleyip kalp, akciğer hastalıkları veya beyinde tutulum olarak karşımıza çıkmasıyla söz konusu olabilir. Bazen de çocuğun eklem şikayeti uzar ve bir türlü doğru hekime götürülmeyince o alanı kullanamaz hala gelebilir. Yani çocuk bileğini veya dizini açamaz, eklemini hareket ettiremez hale gelebilir. Hem hayati organlarda hem de eklem yerlerinde problemler ne kadar geç gelirse o kadar çözülemez hale gelebilir. Tedavide geç kalınmaması o yüzden önemlidir" dedi.

Prof. Dr. Sema Akman, "Özellikle çocuklara kulak verin. Çocuk daha önce yürüyebildiği yerleri yürüyemiyorsa, çıkabildiği merdivenleri çıkamıyorsa, durup dururken eklem yerlerinde şişlikleri varsa, kilo kaybettiyse, iştahsız ve keyifsizse aklınıza lütfen çocuk romatoloji hastalığı olabilir diye gelmeli" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

Prof. Dr. Akman: Çocuklara Kulak Verin

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler