'neredeyse Sıfır Enerjili Bina' Uygulamasıyla Enerji Verimliliği Hedefleniyor
MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, 2023 yılı itibarıyla "Neredeyse Sıfır Enerjili Bina" uygulamalarının devreye girdiğini...
MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, 2023 yılı itibarıyla "Neredeyse Sıfır Enerjili Bina" uygulamalarının devreye girdiğini belirterek, 2025 yılına kadar 5 bin metrekareyi geçen tüm binaların sıfır enerjili bina olacağını açıkladı.
MMO Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, "Neredeyse Sıfır Enerjili Bina" uygulamalarının 2023 yılı itibarıyla devreye girdiğini, uygulamayla enerji verimliliğinin hedeflendiğini açıkladı. Ülkemizde doğalgaz, petrol, kömür gibi kaynakların birinci enerji tüketiminde olduğunu, bunların yaklaşık yüzde 21'inin mesken tipi konut binalarında harcandığını, bu oranın sanayide yüzde 32 olduğunu belirten Atmaca, binaların enerji harcamasının çok yüksek olduğunu vurguladı. Atmaca, ülkede elektriğin yaklaşık yüzde 26'sının mesken tipi konutlarda, yüzde 25'inin ticaret ve hizmet alanlarında, yüzde 43'ünün ise sanayide kullanıldığını aktardı.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANIMI
2007 yılında enerji verimliliği kanunu çıktığını, bu kanunda binalara ayrı bir önem verildiğini kaydeden İbrahim Atmaca, 2009 yılında bina enerji performans yönetmeliğinin çıkarıldığını, bununla birlikte her binanya enerji kimlik belgesi zorunluluğu getirildiğini hatırlattı. 2022 yılı şubat ayına gelindiğinde "Neredeyse Sınıf Enerjili Bina" kavramının ortaya çıktığını belirten Atmaca, "Neredeyse Sıfır Enerjili Bina dediğimizde yanlış bir anlaşılma olabiliyor. Hiçbir şey kullanmazsanız binada tabi ki enerji kullanmamış olursunuz. Bu kavramdan söylenmek istenen yüksek enerji performansına sahip binalar ve bu binalarda belli bir oranda da yenilenebilir enerji kullanımı söz konusu olacak. Eğer bir binanın yüksek enerji performansı söz konusu ve belli bir oranda yenilenebilir enerjiden kullanımdaysa bu binaları "Neredeyse Sıfır Enerjili Bina" olarak tanımlayabiliyoruz" dedi.
5 BİN METREKAREYİ GEÇEN BİNALARDA UYGULANACAK
2023 itibarıyla "Neredeyse Sınıf Enerjili Bina" uygulamasının hayata geçtiğini aktaran Atmaca, "Artık toplam kullanım alanı 5 bin metrekareyi geçen her bina "Neredeyse Sıfır Enerjili Bina" olarak tasarlanmak zorunda. 2025'e geldiğimizde kullanım alanı 2 bin metrekareyi geçen binalar "Neredeyse Sıfır Enerjili Bina" olacak. Bu binalar eskiden olduğu gibi C sınıfı kimlik enerji belgesine değil, B sınıfı enerji kimlik belgesine sahip olmak zorunda. 2025'e kadar toplam birincil enerji tüketiminin yüzde 5'i, 2025'ten sonra yüzde 10'unu yenilenebilir enerjiyle sağlamak zorunda. Yüksek enerji performansı dediğimizde, öncelik yalıtımdadır. Binaların doğru yalıtım malzemeleriyle doğru kalınlıklarda mühendislik hesapları yapılmış şekilde yalıtım yapılması öncelik olacak. Fakat yalıtım tek çözüm değil, bunun yanı sıra ısıtma, soğutma sistemlerinde kullandığımız cihazların bile muhakkak verimli seçilmesi gerekiyor" diye konuştu.
ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE BAKIMIN ÖNEMİ
Enerji verimliliği hakkında bilgilendirmede bulunan İbrahim Atmaca, şöyle konuştu:
FOTOĞRAFLI
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.