Mmo'dan Merkezi Isıtma Sisteminde Metrekare Artışına Tepki
MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, belediye meclislerinde alınan ve 2 bin metrekare üzerindeki binalar için...
MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, belediye meclislerinde alınan ve 2 bin metrekare üzerindeki binalar için uygulanan merkezi ısıtma sistemi zorunluluğunu 15 bin metrekareye çıkaran kararın kanunu hiçe saydığını, yanlıştan dönülmediği sürece konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti.
Kepez Belediyesi Meclisi'nde 5 Eylül'de, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 10 Ekim tarihinde alınan karar ile 2 bin metrekarelik binalarda merkezi ısıtma sistemi zorunluluğunu 15 bin metrekareye çıkaran karara, MMO Antalya Şubesi tepki gösterdi. Yönetim kurulu adına açıklamayı yapan Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yanlış karardan dönülmesi gerektiğini söyledi.
Belediye meclislerinde alınan kararın son derece hatalı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Atmaca, "Antalya için son derece önemli bir konunun, konu kapsamındaki meslek odasına hiç danışılmadan sadece 54 meclis üyesinin katılım gösterdiği bir toplantıda alınmış olması da son derece üzücü. Merkezi ısıtma sistemi yapılması için zorunlu olan 2 bin metrekare kullanım alanı 2007 yılında çıkan Enerji Verimliliği Kanunu gereği uygulamaya giren Binalarda Enerji Performansı yönetmeliği kapsamındadır ve değiştirilemez. Hiçbir belediye meclis kararının kanun kapsamındaki yaptırımları aşamayacağını düşünmekteyiz, bu nedenle bu yanlıştan ivedilikle geri dönülmesi gerekmektedir" dedi.
Kanunen zorunlu olan 2 bin metrekare sınır değerinin dikkate alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Atmaca, "Mevzuat bu kadar açıkken alınan belediye meclis kararları ile merkezi ısıtma sistemi için zorunlu kullanım alanının önce 10 bin, sonra da 15 bin metrekareye çekilmesi hukuken de yanlış olacaktır. Alınacak kararların kanun maddesini aşmaması gereklidir. Belediyelerimizin öncülüğünde iklim krizinin ve neden olduğu afetlerin sıklıkla tartışıldığı bir ortamda, krize neden olan olgunun yakıt kökenli karbon salınımları olduğu bu denli bilinirken, enerji kullanımında verimsizliği ön plana çıkaracak bu şekilde bir kararın alınması da önemli bir çelişkidir" diye konuştu.
Diğer ülkelerin enerjiyi verimli kullanmak için şehir ısıtmaya yönlenmekte olduğunu söyleyen Prof. Dr. Atmaca, "Binalarda ısıtma kaynaklı verimliliğin yükselmesi, zararlı emisyonların azaltılması için merkezi ısıtma sistemleri önem arz etmektedir. Alınan bu kararın hem teknik hem de hukuksal açıdan yanlış olduğunu ve karşısında olacağımızı bildirmek isteriz. Kararın ivedilikle revize edilmesi için hem belediyelerimize hem de konunun doğrudan muhatabı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na çağrıda bulunuyoruz. Ayrıca kararın alındığı tarihten günümüze kadar, alınan bu hatalı karar kapsamında bir projelendirme yapıldıysa, gerekli tadilat projelerinin hızla yapılmasının da takipçisi olacağımız gibi tüm süreci gerekirse yargıya taşıma konusunda da kararlıyız" dedi.
FOTOĞRAFLI
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.