Makine Mühendisleri Odasından Açıklama Geldi
MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yaklaşan genel seçimler öncesi siyasi partilerin parti programlarına günden...
MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yaklaşan genel seçimler öncesi siyasi partilerin parti programlarına günden güne artan ara eleman sorununa yönelik politikalar eklenmesi yönünde çağrıda bulundu.
Yaklaşan genel seçimler öncesi partilerin hukuktan ekonomiye, şehirleşmeden sağlığa, birçok alanda politikalar oluşturduklarına dikkat çeken Atmaca, "Önümüzdeki sürecin en önemli konularından biri ise, milli eğitim ile çalışma ve sosyal güvenlik alanını yakından ilgilendiren mavi yaka çalışan olarak da isimlendirilen ara eleman konusundaki hem vasıf hem de nicelik boyutlu sorunlardır ve öncelikli olarak ele alınmalıdır. Meslek lise ve meslek yüksek okullarından mezun tekniker, teknisyen ya da çeşitli kurum kuruluşlarca belgelendirilen usta ve işçilerden oluşan ara elemanları, hem yüksek kalitede yetiştirecek hem de planlı istihdamını sağlayacak politikalara hızla geçiş sağlanmalıdır" diye konuştu.
VASIFLI MAVİ YAKA ÖNEMLİ
Mavi yakalı çalışanların özellikle teknik faaliyetlerin kusursuz sürdürülmesinde mühendisler için son derece önemli ekip elemanları olduğuna vurgu yapan Başkan Atmaca, "Özellikle makine üretim ve inşaat sektöründen alınan geri bildirimler vasıflı ara eleman ihtiyacının günden güne arttığını göstermektedir. Üretim sektöründe makine operatörü, kaynakçı veya montaj elamanı gibi ara elemanlara, inşaat sektöründe ise hem yapısal hem de tesisat kurulumları için nitelikli elemanlara ulaşmak gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Sıkıntı öyle boyuta ulaşmış gözüküyor ki, sokaklardaki ilan panolarında, hatta otobüs arkası reklamlarda ara eleman ilanlarına rast gelinmektedir" dedi.
İŞİN NİTELİĞİ İLE ÇALIŞANIN VASFI UYUMLU OLMALI
İşin niteliği ile çalışan vasfının uyumlu olmasının bu süreçte esas olması gerektiğinin altını çizen Başkan Atmaca, "Ara eleman temininde oluşan sıkıntılar bu uyumu bozan girişimlere de sebep olabilmektedir. Sanayi bölgelerinde makine operatörlüğü için 4 yılık fakülte mezunlarına yapılan iş teklifleri bunun göstergesidir. Fakülte mezunları bu konuda haklı olarak son derece tepkililer ve eğitim aldıkları alan ve vasıfta bir işte istihdam ısrarında son derece haklılardır. İşin ve çalışanın vasfının uyumsuz olduğu bir çalışma kültürüne asla müsaade edilmemelidir. Bu bakımdan önümüzdeki süreçte hem milli eğitim hem de çalışma ve sosyal güvenlik alanında atılacak adımlar ve oluşturulacak politikalar önem arz etmektedir ve parti programlarında kapsamlı bir şekilde ele alınmalıdır" ifadelerini kullandı.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Çözüm noktasında da önerilerde bulunan Atmaca, "Bu noktada milli eğitim ile çalışma ve sosyal güvenlik boyutlu 2 adımlı faaliyet planı gereklidir. Öncelikle ara eleman eğitimi için öğrenci seçiminde iyileştirmeler sağlanmalıdır. Ortaokul düzeyinde ders geçme sistemi tekrar ele alınarak, yapılacak planlamalar doğrultusunda belli sayıda öğrencinin teknik liselere oradan da yine başarı esaslı olarak niteliklerini arttıracak şekilde meslek yüksek okullarda eğitim alması sağlanmalıdır" dedi.
Bir taraftan da günümüz koşullarına uygun eğitim programları için gerekli yenileme çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini vurgulayan Atmaca, "Hatta okullar ile sanayi iş birlikleri temin edilerek öğrencilerin eğitim aşamasında planlı, organize ve izlenebilir bir staj dönemi geçirmesi sağlanmalıdır. Sosyal adalet boyutunda ise işin niteliğine uygun vasıfta kişinin istihdamı için gerekli planlamalar çalışma ve sosyal güvenlik kapsamında yapılarak söz konusu 2 adım birleştirilmeli ve kısa sürede çözüm sağlanmalıdır. Aksi taktirde sanayide imalat sektöründe kalite ve üretim boyutunda, bina sektöründe de özellikle kalite boyutunda yaşadığımız sıkıntıları aşmamız zor görülmektedir" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.