Kuraklık Buğday Ekimini Azalttı, Patates İçin Uyarı
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, buğday ekimi için ihtiyaç duyulan yağışların görülmemesi nedeniyle Korkuteli, Elmalı ve Aksu ilçeleri...
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, buğday ekimi için ihtiyaç duyulan yağışların görülmemesi nedeniyle Korkuteli, Elmalı ve Aksu ilçeleri başta olmak üzere buğday ekiminin azaldığını açıkladı. Tohum başta olmak üzere girdi ve işçilik maliyetlerinde yaşanan artışın patates ekimini olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunan Çandır, analiz ücretlerine zamların artık ihracatı engelleyici boyuta geldiğini belirterek, indirim talebinde bulundu.
ATB Ocak ayı meclis toplantısı, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. ATB Başkanı Ali Çandır, kent gündemi ve tarım sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulundu. 2022'nin, 2021'e göre daha düşük ve zayıf performansla geçtiğini belirten Ali Çandır, "Antalya olarak ülke ortalamasının üzerinde ekonomik hareketlilikle yılı tamamladık. Ancak 2021 yılına göre giderek durağanlaşan bir dönemi de yaşadık. 2022 yılını özellikle girdi maliyetlerindeki artışlarla hatırlayacağız. Çünkü katlandığımız maliyetlerle uyumlu fiyatlara ulaşmadık. Özellikle tarımsal üretim ve ticaretle uğraşanlar olarak yılı, daha çok borçlanarak ve birikimlerinden harcayarak faaliyetlerimizi sürdürmek zorunda kaldık" dedi.
2022'NİN ANTALYA RAKAMLARI
2022 yılına ait bazı verileri paylaşan Ali Çandır, "Kurulan şirkette, kentimizde yüzde 58, ülkemizde yüzde 28'lik artış yaşanmıştır. Kapanan şirkette, kentimizde yüzde 67, ülkemizde yüzde 42'lik artış olmuştur. Yani 2022 yılında Antalya'da, ülke geneline göre çok daha fazla şirket kurulmuş ve kapanmıştır. Önceki yıllardan sıra dışı ölçüde farklılık söz konusu olmuştur. Kentimizde çekle ödeme hacmi 2022'de yüzde 132, ülkemizde yüzde 94 artmıştır. Yıllık yurtiçi üretici enflasyonunun yüzde 100'lerde seyrettiğini düşünürsek reel bir işlem hacmi artışından bahsetmek mümkün değil. Karşılıksız çek hacmi kentimizde yüzde 76, ülkemizde yüzde 49'luk artmıştır. Kapanan şirket artışındaki sıra dışı yükseliş için bir gösterge olabilir. Fakat protestolu senet hacminde ise tam tersine bir gelişme yaşanmıştır. Ülkemizde yüzde 4.7, kentimizde yüzde 11.3 azalmıştır" diye konuştu.
KREDİYE ERİŞİM SORUNU
2022'de kullanılan kredilerde Antalya'nın ülke genelinin oldukça altında kaldığını belirten Çandır, "Ülkemiz ortalamasının üzerinde hareketli bir yıl geçiriyoruz ama ortalamanın altında krediye erişim yaşıyoruz. Bu da bizi yavaşlatıyor. Toplam nakdi kredi artışı ülkemizde yüzde 55, kentimizde yüzde 41'lik bir gerçekleşme olmuştur. Üstelik ülke genelinde kredilerin yüzde 60'ından fazlasını özel bankalar sağlarken kentimizde ancak yüzde 50'sini özel bankalar sağlamıştır. Krediye ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde özel bankaların kentimiz iş dünyasına bakışını bir kez daha yaşayarak öğrendik ve not ettik. Özel bankalardan borcuna sadakati yüksek olan kentimiz iş dünyası için kredi musluklarını gevşetmesini bekliyor ve talep ediyoruz" dedi.
İHRACATTA İLK DEFA 2 MİLYAR DOLAR AŞILDI
Kent ihracatının 2022 yılını yüzde 7.5 artışla, bu yıl tarihinde ilk kez 2 milyar doları aşarak, 2 milyar 24 milyon olarak gerçekleştiğini hatırlatan Çandır, "İhracatımızın yüzde 52'sini oluşturan tarım sektörü ise yaşadığı düşüşe rağmen ikinci kez 1 milyar doları aşmayı başardı. Üreticilerimize, ticaret erbaplarımıza ve ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum. Ancak üzülerek belirtmeliyim ki gerek toplam ihracatımız gerek tarım ve gıda ihracatımız ülkemiz büyümesinin gerisinde kaldı. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında daha fazla çalışıp, ihracatımızı daha yukarılara taşımalıyız" dedi.
VERGİ VE DESTEK TALEPLERİ
Vergi borçlarına yönelik yapılandırmada borcunu düzenli ödeyen mükelleflerin gözetilmesi ve tüm borç cezalarını kapsayıcı biçimde düzenlenmesinin oldukça önemli olduğunu dile getiren Çandır, üyelerinden gelen talepleri ise şöyle sıraladı:
"Vergisini zamanında ödeyenlere tanınan yüzde 5'lik kurumlar ve gelir vergisi indiriminin yüzde 10'a çıkarılması. Küçük işletmelere verilen 400 TL asgari ücret desteğinin 1000 TL'ye yükseltilmesi. Prim ve diğer borçlarını zamanında ödeyen işverenlere sunulan 5 puanlık sigorta prim desteğinin 10 puana çıkartılması ile vakıflara ait kira alacaklarından doğan borç ve cezalarının da kapsama dahil edilmesi talep edilmiştir. Bu düzenlemelerin teklifte yer alması üyelerimizin moral ve motivasyonunu artıracaktır."
BUĞDAY EKİMİ AZALDI, PATATES UYARISI
Meslek komitelerinden gelen sorunlarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ali Çandır, buğday ekimi için ihtiyaç duyulan yağışların görülmemesi nedeniyle Korkuteli, Elmalı ve Aksu ilçeleri başta olmak üzere buğday ekiminin azaldığını kaydetti. Üreticilerin Korkuteli'de arpa, Elmalı'da şeker pancarı, Aksu'da ise mısır ekimine yöneldiğini söyleyen Çandır, tohum başta olmak üzere girdi ve işçilik maliyetlerinde yaşanan artışın patates ekimini olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.
ANALİZ ÜCRETLERİNE İNDİRİM TALEBİ
Bulgaristan sınırında TIR'ların bekleme sorununun kalıcı olarak giderilmesi taleplerini gündeme getiren Çandır, zirai karantina laboratuvarları analiz ücretlerine geçen yıla göre yüzde 170, ağustos ayındaki ara zamma göre ise yüzde 80 oranında yapılan zamlarla ilgili indirim talebi olduğunu da kaydetti. Çandır, "Analiz ücretlerine zamlar artık ihracatı engelleyici boyuta gelmiştir. Arkadaşlarımız yaş meyve sebze ihracatında TIR başına 5 bin 200 TL ile 25 bin TL arasında analiz ücretleriyle karşılaşıldığını ifade etmektedirler. Diğer taraftan özel sektörde yapılan ön analiz ücretlerinin zirai karantina laboratuvarlarına göre 5'te 1'i oranında fiyatlandığı gerçeği de söz konusudur. Aynı sorun kesme çiçek ihracatımız için de geçerlidir. Bu ücretlerin düşürülmesi ihracatçılarımızı rahatlatacaktır" dedi.
FOTOĞRAFLI
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.