Kış Aylarında Beslenme Önerileri
DİYETİSYEN Başak Bildir, kış aylarında soğuk havalar ile bağışıklık sisteminin olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.
DİYETİSYEN Başak Bildir, kış aylarında soğuk havalar ile bağışıklık sisteminin olumsuz yönde etkilendiğini söyledi. Özellikle son zamanlarda üst solunum yolu hastalıklarındaki vaka sayısında ciddi artış yaşandığını aktaran Başak Bildir "Bu durumun önüne geçebilmek adına sağlıklı beslenmemiz ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız gerekmektedir" dedi.
Özel Termessos Hastanesi'nden Diyetisyen Başak Bildir, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için dört temel besin grubunun yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini söyledi. Diyetisyen Başak Bildir, "Bunlar süt- süt ürünleri, meyve-sebzeler, et-yumurta-kurubaklagiller ve tahıllardır. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Vitamin ve minerallerin çoğu, sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunduğundan dolayı yenilebilenlerin kabukları soyulmamalı, soyulması gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyulmalıdır" diye konuştu.
B ve C vitamini gibi bazı vitaminler ısı ile kolayca kayba uğradığından sebzelerin mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Bildir, "Suda eriyen vitaminlerin (vitamin C, B2, folik asit vb.) büyük bir kısmında kayıplar olduğu için sebzelerin haşlama suyu kesinlikle dökülmemeli" dedi.
2- 2.5 LİTRE SU TÜKETİLMELİ
Antioksidan olarak bilinen C vitamini, E vitamini ve A vitamini içeren besinlerin tüketiminin önemli olduğunun altını çizen Başak Bildir, şunları söyledi:
"Özellikle C vitamini açısından zengin olan turunçgiller, kivi, maydanoz, roka, yeşil biber gibi sebze ve meyveler; A vitamininden oldukça zengin olan brokoli, havuç, ıspanak, kara lahana, kırmızı biber, lahana, maydanoz, pazı, brüksel lahanası, tatlı patates, portakal gibi meyve ve sebzeler; E vitamini açısından zengin badem, ceviz ve fıstık gibi yağlı tohumlar beslenmemizde mutlaka yer almalıdır. Grip ile daha da artan sıvı ihtiyacının önemli bir kısmı (ortalama 2- 2,5 litre) sudan karşılanmalıdır. Buna ek olarak da antioksidan içeriğinden yararlanabilmek adına bitkisel çaylar ve taze sıkılmış meyve suları tüketilebilir. Meyve sularında bekleme ile C vitamininde kayıplar meydana gelmektedir. Bu sebeple sıkıldıktan hemen sonra tüketilmesi önemlidir."
HAFTADA İKİ KEZ BALIK
Hareketsizliğe ve beslenmeye bağlı oluşan bağırsak problemlerini en aza indirmek ve bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için yararlı mikroorganizmalar içeren yoğurt, turşu, kefir gibi probiyotik besinlerle beslenilmesi gerektiğini kaydeden Bilir, "Bağışıklık sistemimiz için çok önemli olan D vitamininin ise en iyi kaynağı güneştir. Kış mevsiminde güneş ışınlarından yeteri kadar faydalanmak mümkün olmadığından dolayı somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklara ve yumurtaya beslenmemizde yer vermemiz gerekmektedir. Haftada en az 2 kez balık tüketmek Omega 3 ve selenyum içeriğinden dolayı da çok önemlidir. Antiviral- antioksidan etkilerinden yararlanıp, bağışıklık sistemimizi güçlendirebilmek için zencefil ve zerdeçalı da beslenmemize ekleyebiliriz" diye konuştu.
FOTOĞRAFLAR
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.