Kalp Hastası, Tavi Yöntemiyle Sağlığına Kavuştu

Kalp Hastası, Tavi Yöntemiyle Sağlığına Kavuştu

Antalya'da aort kapağında darlık ve kalp damarlarında tıkanıklık olan Neriman Akkaşoğlu (78), Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu (TAVİ) adı verilen...

Antalya'da aort kapağında darlık ve kalp damarlarında tıkanıklık olan Neriman Akkaşoğlu (78), Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu (TAVİ) adı verilen yöntemle tedavi edilip, sağlığına kavuştu.

Antalya'da yaşayan Neriman Akkaşoğlu, aort kapağında darlık, ritim bozukluğu, kalp damarlarında tıkanıklık ve kalp yetmezliği şikayetleriyle OFM Antalya Hastanesi'ne başvurdu. Hastanın muayenesini gerçekleştiren Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Refik Emre Altekin, Akkaşoğlu'nun birden fazla problemi olmasına rağmen ana problemin aort kapağındaki darlık ve kalp damarlarındaki tıkanıklıklar olduğunu hastaya ifade etti. Kalp damarlarındaki tıkanıklar stent takılarak, aort kapağındaki darlık ise TAVİ yöntemi ile kapağın değiştirilmesi sayesinde Prof. Dr. Altekin tarafından açık kalp cerrahi gerekmeksizin tedavi edildi. Hayati kalp sorunları olan hastanın kısa bir zaman diliminde tedavisi tamamlandı ve taburcu olması sağlandı. Açık cerrahi yöntemine kıyasla hızla iyileşen ve normal hayatına dönen Neriman Akkaşoğlu, kendisini tedavi eden doktora teşekkür etti.

Gelişen teknoloji ile birlikte yapısal kalp hastalıklarının transkater yöntemler ile tedavi edilebildiğini, iyileşme sürecinin geleneksel kalp cerrahisi yöntemlerine göre daha hızlı olduğunu aktaran Prof.Dr. Refik Emre Altekin, tedavi sürecine ilişkin şu bilgileri aktardı:

"Neriman teyze ile yaklaşık 3 haftalık bir tedavi süreci geçirdik. Kalp yetmezliği ve akciğerinin su toplaması nedeniyle farklı bir hastanede yatmış. Burada kendisine kalp kapağında problem olduğu söylenmiş. Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda Neriman Teyze'nin aort kapağında ciddi darlık, ritim bozukluğu, kalp damarlarında tıkanıklık ve kalp yetmezliği tespit ettik. Öncelikle gerçekleştirdiğimiz koroner anjiyografi sonucunda aort kapak darlığının yanısıra kalp damarlarında tıkanıklıklar tespit ettik. İlk önerimiz açık kalp cerrahisi ile eş zamanlı aort kapak değişimi ve bypass operasyonu oldu. Hastanın mevcut sorunları dikkate alındığında cerrahi yöntem yüksek risk taşıyordu. Bu sebeple hastamızın kalp damarlarını stent ile açtıktan sonra, TAVI yöntemi ile aort kapak değişimi planladık. Hastamızı operasyondan bir gün önce hastaneyi yatırdık ve operasyondan 3 gün sonra taburcu ettik. Tedavi sonrası hastamızın klinik bulguları hızla düzeldi ve toplam 4 günlük yatış sonrası taburcu edildi."

AÇIK CERRAHİYE ALTERNATİF TEDAVİ YÖNTEMİ

Prof. Dr. Altekin, TAVİ yönteminin özellikle aort darlığı hastalarında uygun olduğunu belirtti. Prof. Dr. Altekin, başlangıçta yüksek riskli veya ameliyat olamayacak durumda olan hastalarda kullanılan bu yöntemin, gelişen teknoloji ile birlikte, uygulama yöntemlerinin pratikleşmesiyle günümüzde kullanma endikasyonun hızla genişlediğini belirtti. TAVİ'de kullanılan kalp kapağının yapısı açık kalp cerrahisinde kullanılan biyolojik kapaklar ile benzer olduğunu söyleyen Prof. Dr. Altekin, "Aslında TAVİ yönteminde uygulanan yöntem; normal açık kalp cerrahisi ile değiştirilen kapağın, anjiyografik yöntemle arteriyel yol kullanılarak, yüksek oranda genel anestezi ihtiyacı olmaksızın, göğüs kafesi açılmadan yapılan bir işlemdir. İşlem normalde ehil ellerde yapılırsa 60-90 dakika sürmektedir. İşlemden sonra ilk 24 saat yoğun bakım takibive operasyon sonrası 4-5 günde çoğu hasta taburcu edilebilmekte. Operasyon esnasında karşılaşılacak sorunlar kanama, felç, kalp pili gerektiren ritm bozuklukları gibi açık kalp cerrahisinde de görülebilen komplikasyonlar olmakla birlikte görülme olasılığı düşüktür" ifadelerini kullandı.

Yöntemin yaşlı, cerrahi olamayacak yüksek riskli hastalarda hayat kurtardığını aktaran Prof.Dr. Refik Emre Altekin, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

"TAVI yöntemi, son yıllarda kardiyoloji alanında gelişen tedavi yöntemleri arasında yaşam süresini ve kalitesini olumlu yönde etkileyen en etkili tedavi yöntemidir. TAVI yöntemi doğal kapakların yanısıra geçmişte biyolojik kalp kapağı takılan ve zamanla fonksiyonları bozulan kapakların tedavisinde de etkilidir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, kapak hastalıklarının transkateter yöntemlerle tedavi edilmesi, açık kalp cerrahisinden kaçınan veya yapılması riskli olan hastalarda tedavi imkânı sağlamaktadır. TAVİ, herhangi bir nedenle açık kalp cerrahisi olamayan aort darlığı hastalarında tedavi imkânı sunmaktadır."

FOTOĞRAFLI

Kalp Hastası, Tavi Yöntemiyle Sağlığına Kavuştu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler