Hpv'den Aşı İle Korunmak Mümkün

Hpv'den Aşı İle Korunmak Mümkün

KADIN Hastalıkları ve Doğum ve Uzmanı Dr. Sezin Kapulu, cinsel yolla bulaşan ve oldukça yaygın görülen "Human Papilloma Virüs" (HPV) hakkında önemli...

KADIN Hastalıkları ve Doğum ve Uzmanı Dr. Sezin Kapulu, cinsel yolla bulaşan ve oldukça yaygın görülen "Human Papilloma Virüs" (HPV) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Uz. Dr. Sezin Kapulu, vücuda girdikten sonra hemen belirti vermeyen, 2 ve 6 ay sonra genital bölgede ortaya çıkan siğillerin, rahim ağzı kanserine neden olabileceğini söyledi.

OFM Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sezin Kapulu, HPV enfeksiyonunun ciltte lezyonlara neden olduğunu, kana karışmadığını, kan testleriyle saptanamadığını söyledi. Uz. Dr. Sezin Kapulu, hastalığa ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Genital bölgede oluşan siğiller kozmetik olarak bizleri rahatsız eden, kişinin kendine güvenini zedeleyen ve bulaş riski olan bir durumdur. HPV isimli bir virüsün neden olduğu bir çeşit deri hastalığıdır. Kadın hastalıkları ve doğum bölümünün HPV ile ilgilenmesinin nedeni ise hem genital bölgede lezyon yapması hem de rahim ağzı kanserine neden olabilmesidir. HPV yüzde 95 cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Genital bölgenin partnerin cildi ile direkt temas etmesi yoluyla bulaşır. HPV cilde bulaşır ve ciltte lezyonlara neden olur. Kana karışmaz dolayısıyla kan testlerinde saptanamaz. Çok sayıda cinsel partner varlığı, erken yaşta ilk cinsel ilişki, korunmasız cinsel ilişki, başka bir cinsel yolla bulaşan hastalık varlığı ve bağışıklık sisteminin düşük olması, kontrolsüz diyabet varlığı, sigara kullanımı, düşük kalitede gıdalarla beslenme, antioksidandan fakir diyet bulaş için risk faktörüdür. HPV'nin yaklaşık 200 alt grubu tanımlanmıştır. Genital bölgede siğil yapan HPV türleri en sık tip 6 ve 11 (tip 40.42.43.44.54.55.81…) iken rahim ağzı (serviks) kanseri ve kanser öncüsü lezyonlar yapan HPV türleri en sık tip 16 ve 18'dir. (31.33.35.39.45.51.52.56.58.59.66.68…). Siğil yapan HPV türleri kanser yapmaz, kanser yapan tipler de siğil yapmaz."

'YILLARCA BELİRTİ VERMİYOR'

HPV'nin vücuda girdiğinde yıllarca bulgu vermeyebileceğini söyleyen Dr. Sezin Kapulu, virüsün hamile kadınların bebeklerine de bulaşabileceğini söyledi. Dr. Kapulu, "Genital bölgesinde aktif lezyonu olan gebeler vajinal yolla doğum yaptığında bebeklerine bulaş olduğu da bilinmektedir. Çocuklarda bulaşma yollarında ortak banyo ve havlu kullanımı da tanımlanmıştır. HPV kadınlarda dış genital bölgede yani dudaklarda, mons pubiste ve perinede lezyon yapabilir. Perianal bölge dediğimiz makat çevresinde ve anal kanalda da lezyon yani siğile neden olabilir. Vajen içerisinde nadiren de olsa siğil görülebilir. Erkeklerde ise yine dış genital bölgede (penis üzerinde ve testislerin üzerinde), makat çevresinde ve kasıklarda lezyonlara neden olur. Siğil, genital bölgenin dışında vücutta farklı pek çok yerde çıkabilir. Dilde, dudaklarda, ağızda, boğazda ve sonunum yollarında siğil olabilir. Kadınlarda da erkeklerde de var olan siğiller az sayıda iken epilasyon yöntemi olarak "traş etme" tercih ediliyorsa kişi kendi genital bölgesinde kondilomları taşıyıp, yayılmasına neden olabilir" ifadelerini kullandı.

'HPV AŞISI YÜZDE 100 KORUYUCU'

Dr. Sezin Kapulu, HPV riskinin önlenmesine ilişkin şöyle konuştu;

FOTOĞRAFLI

Hpv'den Aşı İle Korunmak Mümkün

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler