Eğirdir'de Su Tasarrufu Konuşuldu

Eğirdir'de Su Tasarrufu Konuşuldu

ISPARTA'nın Eğirdir ilçesinde gerçekleşen eğitim toplantısında son yıllarda yaşanan kuraklıklar ve iklim değişikliğine dikkat çekilerek, suyun tasarruflu...

 

 

ISPARTA'nın Eğirdir ilçesinde gerçekleşen eğitim toplantısında son yıllarda yaşanan kuraklıklar ve iklim değişikliğine dikkat çekilerek, suyun tasarruflu kullanılması konuları anlatıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğinde "Sulamada Bilişim ve Uzaktan Algılama ile Su İzleme" konularında eğitim toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan, Tarım ve Orman Gençlik Konseyi Isparta Temsilcisi Nagihan Ersan, çok sayıda mahalle ve köy muhtarı, Sulama Kooperatifi ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanları ile çiftçiler katıldı.

Toplantıda, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Yusuf Uçar, Türkiye'de yaşanan su sıkıntısının arttığını ve kısıtlı kaynak olduğu için mevcut kaynakları doğru kullanmak gerektiğini vurguladı. Bunun için teorik bilgiye sahip olunduğunu fakat uygulamada diğer ülkelere göre geride olunduğunu anlatan Prof. Dr. Uçar, doğru sulama yapılmazsa bunun hem üretime hem toprağa zararlı olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Yusuf Uçar, "Sulamayla ilgilenenler bilir ki Türkiye hiçbir zaman su zengini bir ülke olmadı. Türkiye'nin toplam kullanılabilir potansiyelini ve nüfusumuzu dikkate aldığımız zaman yıllık kişi başına düşen su miktarının yaklaşık olarak 1300 metreküp civarında olduğunu biliyoruz. Bu su miktarı çeşitli indeksler var dünyada bununla ilgili geliştirilmiş, su zengini olup olmadığına ilişkin. Falkenmark su indeksine göre de diğer indekslere göre de bu su miktarıyla ülkemizin su zengini bir ülke olmadığını biz biliyoruz. Bu nedenle yaklaşık olarak dünya ortalamasına yakın bir değerle yüzde 75'ini tarımsal sulamada su kaynaklarımızın da kullanıldığı göz önüne alındığında bizim mutlaka ama mutlaka tarımsal sulamada su tasarrufuna gitmemiz gerekiyor" dedi.

Su tasarrufuna gitmenin sadece çiftçinin ya da başka kurumların tek başına yapacağı bir durum olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Uçar, "Bunu bizim başarabilmemiz için tüm paydaşlarımızın bir araya gelerek tarımsal su kullanım etkinliğini arttırmamız gerekiyor. Bunun için öncelikle toprağımızı iyi tanımamız gerekir. Bitkimizi iyi tanımamız gerekir, hava koşullarıyla ilgili verileri ölçmemiz gerekir. Bitkinin hangi dönemde suya karşı hassas olduğunu mutlaka ama mutlaka tespit etmemiz gerekir. Bu bileşenler tespit edildikten sonra artı toprak özellikleri, tarla kapasitesi, solma noktası, infiltrasyon hızı gibi parametreleri de ortaya koyduktan sonra bütün bu bileşenlerle bir sulama zaman planlaması bunu ortaya koymamız gerekir. Tabii ki sulama zaman planlaması aslında bitkinin ne zaman, ne kadar suya ihtiyaç olduğunun tespit edilip ona göre sulama suyu uygulanmasıdır. Ama kısıtlı su koşullarında da dünyada geliştirilmiş ve ülkemizde de uygulaması olan çeşitli teknikler söz konusu. Mevsim üstü kısıtlı uygulama gibi bitkinin suya karşı duyarlı olduğu dönemlerde su kısıtlı uygulama gibi bu sulama zaman planlamaları çerçevesinde ciddi anlamda bir su tasarrufu yapmak, tarımda su tasarrufu yapmak mümkün olacaktır" diye konuştu.

Prof. Dr. Yusuf Uçar'ın katılımcıların sorularını cevaplandırmasının ardından program sona erdi.

FOTOĞRAFLI

 

Eğirdir'de Su Tasarrufu Konuşuldu

Eğirdir'de Su Tasarrufu Konuşuldu

Eğirdir'de Su Tasarrufu Konuşuldu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler