Demre'de biyolojik mücadele masaya yatırıldı

Demre'de biyolojik mücadele masaya yatırıldı

Antalya'nın Demre ilçesinde düzenlenen toplantıda sera üretiminde biyolojik mücadele masaya yatırıldı.

Antalya'nın Demre ilçesinde düzenlenen toplantıda örtü altı sebze üretiminde biyolojik mücadele masaya yatırıldı.

Demre Ziraat Odası'nın öncülüğünde düzenlenen toplantı, Demre Ziraat Odası Konferans Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Demre İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Işık, Demre Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, Demre Komisyoncular Derneği Başkanı ve Antalya Büyükşehir ve Demre Belediye Meclisi Üyesi Orhan Avcı, Antalya ve Demre Belediye Meclisi Üyesi Recep Karatop, Demre'den ihracat yapan firma temsilcileri, yaş sebze ve meyve komisyoncuları, biyolojik mücadele için böcek üreten ve pazarlayan firmaların yurt içi ve yurt dışından gelen temsilcileri ve biyolojik mücadelede Demre'deki öncü konumundaki üreticiler katıldı.

Demre Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, "Demre'miz 2007 yılında biyolojik mücadelede pilot bölge olarak saptandı. Biyolojik mücadele ilçemizde yoğunlaştı. Ancak bugün bu özelliğimizi kaybettik. Biyolojik mücadele ile üretim yapan üretici sayısı yerinde sayıyor. Birçok üretici de son yıllarda biyolojik mücadeleden vazgeçiyor. Halbuki seracılığın geleceği, serada üretilen ürünlerimizin yurt dışına ihracat olanağı, biyolojik yöntemle üretimden geçiyor. Bizler sektörün paydaşları olarak, biyolojik mücadeleyi en üst seviyeye çıkarmak durumundayız. Biyolojik mücadelenin sorunlarını, çözüm yollarını ve biyolojik mücadele yöntemi ile üretici sayısını nasıl artırabiliriz? Bugün burada bunları konuşup, çözüm yöntemlerini ortaya koyacağız. Burada alınan kararların takipçisi olacağız" dedi.

antalyanin-demre-ilcesinde-duzenlenen-toplantida-sera-uretiminde-biyolojik-mucadele-masaya-yatirildi.jpg

ÜRETİMDEN VAZGEÇTİLER

Üreticiler yaptıkları konuşmalarda, biyolojik mücadelede kullanılan böceklerin etkisinin azaldığı, verilen kutulardaki böcek sayısının azaldığı, firmaların böceği sattıktan sonra kendileri ile ilgilenmediği gibi yakınmalarda bulundu. Bu nedenle birçok üreticinin biyolojik mücadele yöntemi ile üretimden vazgeçtiğini belirtti.

Firma temsilcileri de böcek sayısının azalmadığını, bazı üreticilerin böcekle üretim yaparken üretim kurallarına uymadığını, kendilerine ait olan aksaklıkları gidereceklerini, ancak sürekli olarak daha çok teknik eleman bulunduracaklarını söyledi.

ÜRETİMİ İZLEME

Toplantı sonunda biyolojik mücadelenin sürdürülebilir seracılığın vazgeçilmezi olduğuna, paydaşların üzerine düşen görevi yapmaları konusunda görüş birliğine varıldı. Firmalar, kaliteli teknik eleman sayısını artırma, dikimden üretim sonuna kadar üretimi izleme konusunda, izleme periyotlarını artırma konusunda söz verdi.

Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Orhan Avcı "Devlet biyolojik mücadelede dönüm başı 400 lira katkı sağlıyor. Biyolojik mücadele yöntemiyle üretilen ürünlerde pazar sorunu yok. Hep birlikte biyolojik mücadele yöntemiyle üretimi artırmak zorundayız. Demre'nin ve Türkiye'de seracılığın kurtuluşu biyolojik üretimde" dedi.

antalyanin-demre-ilcesinde-duzenlenen-toplantida-sera-uretiminde-biyolojik-mucadele-masaya-yatirildi-001.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler