Çalışana Kira Desteği Çağrısı
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, Antalya'nın yüzde 250'ye yakın oranla konut fiyatı ve kira artışında Türkiye'de ilk sırada...
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, Antalya'nın yüzde 250'ye yakın oranla konut fiyatı ve kira artışında Türkiye'de ilk sırada olduğunu, konut satışının üçte birinin yabancılara yapıldığını ve çalışanların barınma sorunu yaşadığına dikkat çekti. Bahar, Antalya gibi yüksek kira artışlarının olduğu illerde çalışanlara kira ve çocuk eğitim desteği gibi yardımların hızla hayata geçirilmesi gerektiği çağrısında bulundu.
ATSO'nun Kasım ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Öztürk başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. ATSO'da ekim ayındaki seçimin ardından yapılan bu ikinci meclis toplantısında Ali Bahar, ülke ve kent ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
ATSO'nun 2023 yılı bütçesinin tüm komitelerle istişare edilerek belirleneceğini belirten Ali Bahar, "Birlikte yönetim bütün ATSO üyeleriyle istişare etmek demektir. ATSO vergi dairesi gibi resmi bir kurum değil, üyelerin ortak çatısı, adeta bir şehir kulübü gibi görülmelidir. Her üyenin gelip odanın ne yaptığını göreceği, eğitim ve proje çalışmalarına katılacağı, kolektif bir yapı kurma yönünde ilerlemek istiyoruz. Elbette 140 yıllık bir kurum olarak ATSO'nun kurumsal ilke ve değerlerine sahip çıkarak ilerleyeceğiz" dedi.
TURİZMDE 2023'TE YENİ REKOR BEKLENİYOR
Turizmde bu yıl verilerin 2019 düzeyine yaklaştığını belirten Bahar, "Rusya turizminde aksamaya rağmen bu önemli bir başarıdır. Bu yıl turizmde canlanma ve yabancıların Antalya'ya akını sayesinde nispeten iyi bir toparlanma yaşandı. Gelecek yıl Antalya turizminin yeni bir rekor kırmasını bekliyoruz. Biz de turizmin daha iyi olması ve sektörlerimizin turizmden daha yüksek pay alması yönünde çalışmalar yapacağız" diye konuştu.
KORKUTELİ MERMER OSB KARMA OLUYOR
Korkuteli Organize Sanayi Bölgesi projesini artık hayata geçireceklerini açıklayan Bahar, "Sanayicilerimizin genel talebi bu bölgelerin karma organize bölge olmasıdır. Önemli olan Antalya sanayi katma değerini en yüksek düzeye çıkaracak sektörlerin yolunu açmaktır. Antalya OSB'de yer konusunda sona geldik. Tabi ki içinde mermerin de olacağı organize sanayimizi karmaya çevireceğiz. Böylece, hem doğayı koruyacak hem bölgeye katma değer sağlayacak hem de artık büyümeyi ilçelerimize kazandıracak aklı ve vizyonu gerçekleştireceğiz" dedi.
İLK SIRADA KREDİ SORUNU
Son dönemde piyasada yavaşlama sinyalleri gördüklerini, maliyet ve finansman baskısının arttığını kaydeden Bahar, sektörlerden gelen sorunlar arasında ilk sıralarda kredi sorununun yer aldığını açıkladı. Bahar, şöyle konuştu:
"İhracatçı, sanayici, taşıt kiralama gibi her sektörden kredi konusunda yakınma almaktayız. KGF kredi paketi aylardır konuşulmasına rağmen halen çıkmadı. Eğer kredi verilmeyecekse faiz düşürmenin ne faydası var diye artık herkes sormaya başladı. Komitelerimiz esnaf odası üyelerine verilen krediyi örnek gösteriyor. Gerçekten ayakkabı tamircisine, saat tamircisine yüzde 7,5 faizli kredi verilsin, ama aynı işi yaptığı, aynı ölçekte olduğu halde bir tarafa verilip bir tarafa verilmemesi olmaz. Bu kredi ve faiz bu şekliyle adaletsiz ve sürdürülemez hale gelmektedir. Bankalar mevduata yüzde 25 faiz verirken Merkez Bankası'nın verdiği parayla ekonominin ihtiyacının karşılanamadığı açıktır. Ekonomideki durum faiz, döviz, enflasyon arasında dengesizliğin arttığını göstermektedir. Üretici maliyetlerinde ortalama yıllık artış yüzde 157, tarımda üretici maliyetinde ortalama yıllık artış yüzde 138. Bu maliyet artışlarına ve enflasyona rağmen Antalya'da 9 aylık kredi artışı sadece yüzde 25'tir. Bazı sektörlerde kredi artışı bunun da altındadır. KGF net görülmektedir."
GAYRİMENKULDE KAYITDIŞI YABANCI SAYISI ARTTI
İhracat kredilerinin mevzuata takılması, tarım ihracatı yapan TIR'ların Bulgaristan kapısındaki bekletilme sorunları gibi konulara da değinen Bahar, Antalya'da yüzde 250'ye yakın konut fiyatları ve kira artışlarının, çalışanları barınma sorunuyla karşı karşıya bıraktığını dile getirdi. Eleman temini zaten sıkıntılıyken, şimdi barınma sorunu nedeniyle bu sıkıntının arttığını ve konut satışının üçte birinin yabancılara yapıldığını anlatan Bahar, gayrimenkul sektöründe kayıtdışı çalışan yabancı sayısının çok arttığını da söyledi.
ÇALIŞANLARA KİRA DESTEĞİ ÇAĞRISI
Konut sorununun geçici bir sorun olmadığını ve acil önlemin kamunun arsa üretimine hız vermesi ve arsa maliyetini düşürmesi olduğunu kaydeden Bahar, yüksek enflasyonun hem üreticilerin sermayesini, hem de ücretleri erittiğini, çalışanların geçim koşullarını bozduğunu söyledi. Bahar, şu öneride bulundu:
"Bu meselenin çözümü çalışanlar üzerindeki vergi yükünün düşürülmesi, ayrıca düşük ücretli kesime sosyal yardımların artırılmasıdır. Antalya gibi yüksek kira artışlarının olduğu illerde çalışanlara kira ve çocuk eğitim desteği gibi yardımlar hızla hayata geçirilmelidir. Artık bu tür çözümleri uygulamaya geçirme zamanı gelmiştir."
EYT ÖNERİSİ
EYT'nin kendilerini yakından ilgilendirdiğini dile getiren Bahar, Ocak ayında şirketlerin kıdem tazminatı yükünün katlanarak büyüyeceğini, bu koşullarda birçok işletmenin çığ altında kalma riski bulunduğunu söyledi. Bahar, devletin, sendikalar ve özel sektör olarak artık çalışanların kazanılmış haklarını koruyan makul bir sistemi acilen gündeme almasını istedi.
FOTOĞRAFLI
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.