Baib'in Bölgesel Üye Buluşması Ve Ödül Töreni Yapıldı

Baib'in Bölgesel Üye Buluşması Ve Ödül Töreni Yapıldı

BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin (BAİB) Bölgesel Üye Buluşması ve Ödül Töreni, Burdur'da yapıldı.

BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin (BAİB) Bölgesel Üye Buluşması ve Ödül Töreni, Burdur'da yapıldı.

BAİB'in Burdur'da düzenlediği Bölgesel Üye Buluşması ve Ödül Töreni gerçekleştirildi. Kentte en yüksek ihracat rakamına ulaşan 7 firmanın yetkililerine plaket ve başarı belgelerinin verildiği törene Burdur Valisi Ali Arslantaş, BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ve davetliler katıldı.

Törende konuşan BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, 2021 yılında 2 milyar 540 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğini söyledi. İhracatçılar olarak 2020 yılında yaşanan Covid-19 neticesinde çok zor günler geçirdiklerini belirten Çavuşoğlu, "Bu sürede özellikle konteyner krizi olsun, ürünlerimizin yurt dışına ihracatında çok zorluklar yaşadık, bunu elbirliğiyle aştık. 2021 yılında ise ister istemez konteyner krizinin devam ettiğini gördük ve yine elbirliğiyle ihracatımızı artırabilmek için büyük çaba sarf ettik. Neticesinde de 2021 yılı itibarıyla ciddi rakamlara ulaştık. 2022 yılına geldiğinde ise olabildiğince yüksek seviyelerde ihracat artışlarıyla başladığımız fakat dünyada yaşanan ekonomik kriz sonucunda ivmemizde maalesef bir azalış gerçekleşti. Özellikle 2022 yılı son çeyreğinde, ağustos ayından sonra ihracatta ciddi bir yavaşlama, kasım ayına geldiğimizde de geçen yılla hemen hemen aynı seviyelerde ihracat rakamlarına ulaştık ve gerek uzmanların, gerek bizlerin yaptığı araştırmalar neticesinde maalesef dünyada ciddi bir resesyon beklentisi söz konusu özellikle 2023 yılının ilk 6- 7 aylık döneminde. Tabii dünyada yaşanacak bu daralmada inşallah ülkemiz zaten ciddi bir türbülanstan geçti. Burada başarılı sonuçlar elde ettik. Fakat dünyadaki daralmadan ilk önce ve en fazla etkilenecek sektör olarak ihracat sektörü karşımıza çıkıyor. Bununla ilgili de gerek ülkemiz, gerek birliğimiz en azından bir önceki yılda yaşadığımız rakamları tutturmayı hedefliyoruz. Bu rakamları en azından düşürmemek için büyük çaba sarf ediyoruz" dedi.

'İHRACATÇI SAYIMIZ YÜZDE 40'IN ÜZERİNDE ARTMIŞ'

Bir önceki yıl yaklaşık 2000'e yakın ihracatçının ihracat gerçekleştirirken, son bir yılda buna 800'e yaklaşan fiili ihracatçı ilave edildiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bu da demek oluyor ki ihracatçı sayımız yüzde 40'ın üzerinde artmış durumda ancak buna rağmen, ihracatçı sayımız artmasına rağmen ihracatımız maalesef aynı noktalarda devam ediyor. Bizlere düşen gerek yeni ihracatçılarımızın gerek mevcut ihracatçılarımızın mevcut pazarlarında derinleşmeler sağlayarak uzak pazarlarda da hizmet edebilmemiz için destek bekliyoruz" diye konuştu.

BURDUR İHRACATI

BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Burdur'da 2021 yılında 253 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştiğini belirterek, "2022 yılı Kasım sonu itibarıyla ise 222 milyon dolarlık bir ihracatla karşı karşıyayız. Bir önceki yıla göre düşüş söz konusu. Burdur özelinde öne çıkan sektörlerimiz maden sektörü, çimento ve hemen ardından da savunma sanayi geliyor. Daha az çaplı ise tarım makineleri ve diğer ekipman ihracatı geliyor. Maden sektöründe mermer sektörü önde geliyor. Mermer sektöründe Çin'in kendi iç problemlerinden dolayı ithalat taleplerini kısmasından dolayı maalesef Burdur özelinde ihracatımızda yüzde 50'ye yakın düşüşler yaşadık. Buna rağmen diğer sektörlerin desteğiyle ve mermercilerimizin başka ülkelerdeki mücadelesi sonucunda rakamlarımızı belli bir noktada tutmayı başardık" dedi.

'YURT DIŞI ÇIKARMALARINA TEKRAR BAŞLIYORUZ'

"Birlik olarak ülkemizin hedefleri doğrultusunda yaklaşık 3600 kilometrelik ihracat sınırlarımızı biraz daha uzaklara taşımayı hedefliyoruz" diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bu anlamda Ticaret Bakanlığımız ve diğer bakanlıkların verdikleri destekleri de çok olumlu buluyoruz, sizlerin de bunlardan faydalanmasını arzu ediyoruz. Özellikle önümüzdeki süreçte dünyada yaşanacak daralmada devletimizin de verdiği desteklerle ticari heyetlerle farklı ülkelerde pazar arayışlarımız devam edecek. Bununla ilgili sizlerden de görüş ve taleplerinizi bekliyoruz ve bir an önce de heyecanlanıyoruz. Ocak ayından itibaren gerek fuarlar olsun, gerek ticari heyetlerle artık yurt dışı çıkarmalarına tekrar başlıyoruz. En azından bir önceki yılın rakamlarını tutabilmek için hedeflerimizi artık görmüş durumdayız."

'SİZLER KAZANDIKÇA ÜLKEMİZ DE KAZANACAK'

Burdur Valisi Ali Arslantaş da yaptığı konuşmada, "Yaş meyve ve sebze, maden ve metal, ağaç mamulleri ve orman ürünleri, kimyevi maddeler, demir ve demir dışı metalleri, Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, Rusya, Özbekistan, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelere ihraç başarısı gösteren müteşebbislerimizi canı gönülden kutluyorum. İnşallah sizler kazandıkça ülkemiz de kazanacak ve hedeflediğimiz muasır medeniyetler noktasına ulaşmakta en büyük paylardan biri sizlerin olacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından Burdur'da en yüksek ihracat rakamına ulaşan 7 firmanın yetkililerine plaket ve başarı belgeleri Vali Ali Arslantaş ile BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu tarafından verildi.

FOTOĞRAFLI

Baib'in Bölgesel Üye Buluşması Ve Ödül Töreni Yapıldı

Baib'in Bölgesel Üye Buluşması Ve Ödül Töreni Yapıldı

Baib'in Bölgesel Üye Buluşması Ve Ödül Töreni Yapıldı

Baib'in Bölgesel Üye Buluşması Ve Ödül Töreni Yapıldı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler