Akdeniz'i Ve Bodrum'u Korumak İçin İş Birliği Toplantısı Yaptılar

Akdeniz'i Ve Bodrum'u Korumak İçin İş Birliği Toplantısı Yaptılar

MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde, belediyenin, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu yetkilileri ile yaptığı toplantıda, geri dönüşüm, atık yönetimi, deniz temizliği, daha yeşil ve sürdürülebilir bir turizm kentine yönelik ortak projeler konuşuldu.

Avrupa genelinde özellikle turizm kentlerine yönelik gerçekleştirdikleri hibe ve destek projeleri ile atık yönetimi, geri dönüşüm, derinlemesine deniz temizliği, plastik kullanımının azaltılması, ev ve işyerlerinde atık ayrıştırmanın önemine yönelik eğitimler gibi konularda çalışmalarıyla bilinen Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu yöneticileri, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ile toplantıda bir araya geldi. Bodrum'un gelecek planları hakkında hayata geçirilebilecek projelerin konuşulduğu toplantıya Başkan Aras'ın yanı sıra Bodrum Belediyesi Temizlik işleri Müdürlüğü'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, Temizlik İşleri Müdür Vekili Engin Doğan, müdürlükte görevli çevre mühendisleri, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu Uluslararası Proje Yöneticisi Fionn Harnischfeger, Plastik Atık Bitirme Birliği Proje Yöneticisi Elizabeth Von Der Ohe ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu Uluslararası Proje Koordinatörü İpek Benek katıldı.

'PLASTİĞİ HAYATIMIZDAN ÇIKARMALIYIZ'

Toplantıdaki konuşmasında, dünyanın ortak mirası olan Akdeniz'i ve 3 bin 500 yıldır birçok medeniyete sahip çıkmış Bodrum'u geleceğe taşımak için çok sayıda çevre projesini hayata geçirdiklerini belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "'Denize En Çok Mavi Yakışır" sloganıyla yaptığımız deniz dibi temizliği çalışmamız var. Ayrıca dere ağızlarına yaptığımız ağ gergi sistemiyle, dereden gelen plastik ve diğer atıkların denize ulaşmasını engellemeye çalışıyoruz. Dere yataklarında zaman zaman yaptığımız temizlik çalışmalarıyla buraya atılan atıkların denize ulaşmasını engellemeye çalışıyoruz. Bu yöntemle plastik, metal gibi her türlü atığı denizlerimizden temizliyoruz. Aslında, buradaki en önemli ayak vatandaşlarımızın farkındalığını arttırmak yani insanlara vereceğimiz eğitim. Ayrıca; yerinde ayrıştırmanın önemi ve bunları uygun bir toplama sistemiyle geri dönüşüm tesisine ulaştırma konularının işlenmesi gerekiyor" dedi.

Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından yıl boyu farkındalık çalışmalarına devam edildiğini belirten Başkan Aras, modern bir ayrıştırma tesisinin ihtiyacıyla beraber özellikle eğitim konularının çok önemli olduğuna dikkat çekip, plastiğin hayatımızdan çıkarılmasıyla ilgili çalışmaları birlikte yapmaya her zaman hazır olduklarını söyledi.

'AKDENİZ HEPİMİZİN'

Akdeniz'in büyük bir kültüre sahip olduğunu belirten Başkan Aras sözlerini şöyle tamamladı;

"Akdeniz hepimizin. Akdeniz büyük bir kültür. Hepbirlikte binlerce yıllık büyük bir kültürün üzerinde, kıyısında yaşıyoruz. Akdeniz'i korumak en önemli görevlerimizden. Akdeniz'i gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Akdeniz'in korunması için böyle bir birlikteliğe de ihtiyaç var. Kuzey Afrika, Batı Orta Doğu, Batı Anadolu ve Güney Avrupa, Güney Doğu Avrupa olmak üzere kesinlikle hep birlikte Akdeniz'i korumak durumundayız. Aramızdaki tüm ayrışmaları bir kenara koyup, siyaseti ya da başka türlü bütün anlaşmazlıkları ortadan kaldırıp tamamen Akdeniz'i korumak için iş birliği yapmamız gerektiğini zaten görebiliyoruz" dedi.

'PLASTİK ATIK İLE MÜCADELE'

Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu Uluslararası Proje Yöneticisi Fionn Harnischfeger ise şunları söyledi:

"Bu güzel şehirde harika bir gün geçirdik. İşinde özenli çalışan, alanında uzman birçok çalışma arkadaşınızla tanıştık ve kendilerinden şimdiden çok önemli bilgiler edindik. Sizlere GIZ kurumunu tanıtmak, sizleri tanımak ve tabi ki sizlere birlikte yürüteceğimiz projeyi tanıtmaktan oldukça mutluyuz. GIZ, Almanya merkezli bir kuruluş olup Alman Hükümeti ve onun adına hem Avrupa Birliği Komisyonu ve Dünya Bankası ile hem de özel sektör ile çalışmalar yürütmekteyiz. Çevreyi kirleten plastik atık ile mücadele, birlikte çalışmalar yürüttüğümüz Plastik Atık Bitirme Birliği ile ortak amacımızdır."

'ÇEVREYİ KORUMAK İÇİN BİR ÇATI ALTINDA TOPLANDIK'

Plastik Atık Bitirme Birliği Proje Yöneticisi Elizabeth Von Der Ohe ise, "Plastik Atık Birliği Singapur'da kurulmuş olup şu an faaliyetlerine 60'ı aşkın üye kurumla devam etmektedir. Bir plastik atık yönetimi zinciri oluşturduk. Bu zincirin halkalarına büyük petrol ve kimyasal firmaları, markaların perakende satıcıları, atık yönetimi firmaları da dahil. Hepimiz kirlilik yaratan bu plastik atıklardan çevreyi korumak adına bir çatı altında toplandık. Tüm dünyada maddi destek sağladığımız projeler bulunmakta, bu projeler arasında yeni alt yapı oluşturmak veya var olan alt yapıları geliştirmek de yer almakta. Yeni teknolojiler geliştirmeyi, iş modelleri oluşturmayı, halkın genelinin konuyla ilgili eğitimini sağlamak ve temizleme aktivitelerini yaptıklarımıza örnek olarak gösterilebilir. Genellikle şehirlerle iş birliği yapıp, istikrarı koruyan atık yönetimi projeleri oluşturmaktayız."

Toplantının ardından Başkan Aras, Bodrum tarihi ve kültürü hakkında bilgiler verdi.

Akdeniz'i Ve Bodrum'u Korumak İçin İş Birliği Toplantısı Yaptılar

Akdeniz'i Ve Bodrum'u Korumak İçin İş Birliği Toplantısı Yaptılar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler