Akciğer Kanserinde Erken Teşhis Mümkün

Akciğer Kanserinde Erken Teşhis Mümkün

Doç, Dr. Ruşen UZUN AKCİĞER kanserinin günümüzde en sık rastlanan kanserlerden biri olduğunu belirterek çözümler hakkında konuştu.

AKCİĞER kanserinin günümüzde en sık rastlanan kanserlerden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Ruşen Uzun, "Akciğer kanseri tanısı ve evrelendirilmesi, EBUS yöntemi ile ameliyatsız ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Bu yöntemle işlem 20-25 dakika sürmektedir" dedi.

Akciğer kanseri tanısında kullanılan EBUS işleminin ameliyatsız bir yöntem olduğunu dile getiren Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Ruşen Uzun, işlemin ortalama olarak 20-25 dakika sürdüğünü ve alınan örneklerin sonuçlarının ortalama 7-10 gün içerisinde çıktığını ifade etti.

EBUS'un bronkoskopi ve ultrason cihazlarının birleştirildiği bir teknik olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ruşen Uzun, bu işlemle solunum yollarının dışındaki kitle ve benzeri yapıların da rahatlıkla izlenebildiğini ve eş zamanlı örnek alınabildiğini söyledi.

Doç. Dr. Uzun, "Bronkoskopi ile hava yollarının içi incelenebilirken, havayollarına komşu kitle ve büyümüş lenf nodları örneklenememektedir. Bu vakalarda uzun yıllardır cerrahi işlemler ilk tanı yöntemi iken, günümüzde ameliyatsız bir şekilde EBUS işlemi ile solunum yollarının dışındaki kitle ve benzeri yapılar rahatlıkla izlenebilir ve eş zamanlı örnek alınabilir" şeklinde konuştu.

FARKLI HASTALIKLARDA DA TANI KOYMAYA YARDIMCI

EBUS işleminin özellikle akciğer kanseri tanısı ve evrelendirilmesinde yaygın olarak kullanıldığının altını çizen Doç. Dr. Uzun, işlemin akciğer kanseri tanısı dışında başlıca sarkoidoz, tüberküloz, lenfoma gibi hastalıkların tanısında da kullanıldığını söyledi.

10 GÜN İÇİNDE SONUÇ ALINIYOR

Günümüzde akciğer kanserinin en sık izlenen kanserlerden biri olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Uzun, "Akciğer kanseri tanısında ve evrelendirmesinde EBUS ile yüzde 90 tanı konulmaktadır. İşlem sonrasında hasta 2 saat gözlemlendikten sonra taburcu edilmektedir. Alınan örnekler ortalama olarak 7-10 gün içinde sonuçlanır. Aynı seansta hem bronkoskopi hem de EBUS işlemi uygulanır. Ameliyatsız bu yöntemle hızlı bir şekilde tanı konularak hastalarımız tedaviye yönlendirilmektedir" diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler