2 Milyar Dolar İhracat İçin Geri Sayım Başladı
BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Antalya, Burdur ve Isparta illerinden gerçekleşen ihracatın...
BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Antalya, Burdur ve Isparta illerinden gerçekleşen ihracatın 2 milyar dolara ulaşmasına sayılı günler kaldığını söyledi.
Ümit Mirza Çavuşoğlu, Batı Akdeniz'den yılın 9 aylık döneminde gerçekleşen ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,76 oranında artışla 1 milyar 932 milyon 942 bin 852 dolar olduğunu açıkladı. Bölgeden sadece eylül ayında gerçekleşen ihracatın geçen yılın eylül ayına oranla yüzde 6,84 oranında gerileyerek, 194 milyon 120 bin 911 dolar olduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Bu yılın eylül ayında en fazla ihracatı maden ve metaller sektörü gerçekleştirirken, en fazla ihracat Rusya'ya yapıldı. 9 aylık dönemde ise en fazla ihracatı yaş meyve sebze sektörü gerçekleştirirken, en fazla ihracat Almanya'ya yapıldı" dedi.
Bölge ihracatında ciddi yere sahip olan yaş meyve sebze, maden ve metaller sektörü ile ağaç orman ürünleri sektörü eylül ayını kayıpla kapatırken, kimyevi maddeler ve çimento cam seramik ve toprak ürünleri sektörünün ihracatını ciddi oranda artırdığını kaydeden Çavuşoğlu, "Bölgemizden en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 sektör, eylül ayında toplam ihracatımızın dörtte üçünü gerçekleştirme başarısı da gösterdi" diye konuştu.
Çavuşoğlu, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Eylül ayında gerçekleşen ihracatın ülkelere göre dağılımına baktığımızda Çin'de yaşanan gerilemenin bu ayda da sürdüğü gözlendi. Almanya ihracatta yaşanan gerilemeye rağmen Batı Akdeniz'in en önemli pazarlarından olma yolunda ilerleyişini sürdürdü. Hollanda ise bölge ihracatında önemli bir pazar olarak yerini sağlamlaştırdı. 2022 yılı Eylül ayında Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 131 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirildi."
"Bölge ihracatının 9 aylık seyrine sektörel bazda bakıldığında yaş meyve sebze sektörü 489,1 milyon dolar ihracatla ilk sırada yer alırken, doğaltaş ağırlıklı maden ve metaller sektörü 404,9 milyon dolar ihracatla ikinci sırada yer aldı. Çin'de yaşanan daralmaya rağmen doğaltaş ağırlıklı maden ve metaller sektörünün ihracatını yüzde 7,81 oranında artırması gelecek adına olumlu sinyaller verdi. Yaş meyve sebze sektörünün 9 aylık dönemde ihracatının geçen yılın 9 aylık dönemine kıyasla yüzde 3,5 oranında gerileme olsa da örtü altı sebze sezonunun başlamasıyla bu gerilemenin yerini yükselişe bırakması bekleniyor."
"Yılın 9 aylık döneminde Batı Akdeniz'den 167 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleşti. Almanya, en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke olma özelliğini gösterdi. Çin'e gerçekleşen ihracatta yaşanan düşüş 9 aylık süreçte de kendini ciddi olarak gösterdi. Hollanda'ya gerçekleşen ihracattaki artış ise ciddi boyutlara ulaştı. Eylül ayının son bölümünde Hollanda'dan ülkemize gelen heyetin üretim alanları ve paketleme tesislerinde gerçekleştirdiği çalışmalar, yaş meyve sebze sektörü adına olumlu sinyaller derdi."
"Bölge ihracatımız sistematik bir şekilde artışını sürdürürken birliğimiz bölge ihracatını daha da artıracak çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu çerçevede Eylül ayında Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen yaş meyve sebze, İtalya'nın Verona kentinde düzenlenen doğaltaş fuarına katıldık. Birliğimiz ekim ayının ilk haftasında da İspanya'nın Madrid kentinde düzenlenen Fruit Attaction Fuarına katıldı."
FOTOĞRAFLI
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.